SEINblik – uge 23
Hver søndag samler nyhedsgruppen op på to-seks historier fra ind- og udland, tech og fællesskab, alvor og fnis. I denne uge skal det handle om fest i Københavns natteliv og i Bornholms dagstimer.
Københavns politikere får flertal til at lukke udeservering efter kl. 22
Sommeren er over os, der er magi i luften. København er fyldt med birkenstock, engangsgrille og IPA’er. Byens parker, havne og gadecaféer er plastret til med lækre mennesker, der har ventet længe på at komme ud af deres vinterhi. Jeg har sommerfugle i maven, når jeg med vind i håret cykler gennem byen, der summer af liv. Jeg smittes af det kollektive gode humør og får en umådelig trang til at finde et bord i solen og nyde en alt for dyr fadøl. Men vil jeg nyde aftentimerne på en cafe eller restaurant efter kl. 22, må jeg trække indendørs og kigge ud af vinduet, hvis et forslag i Københavns Kommunes bliver vedtaget.
I de seneste år har nattelivet i København været til stor debat pga. et stigende antal klager om larm fra beboerne. Kommunen har nu fået et snævert flertal blandt rådhusets politikere til at gå videre med forslaget, der skal forbyde udeservering i København efter kl. 22.00. Forslaget skal gælde alle ugens dage, med undtagelse af fredag og lørdag, og skal træde i kraft i hele Københavns Kommune, med undtagelse af Nyhavn, Kødbyen og Metropolzonen.
Forslaget blev sendt til offentlig høring d. 1 juni, hvor borgere og restaurationsbranchen skal høres i 12 uger, før den endelige beslutning tages. Indskrænkelsen er allerede kommet i modvind hos borgere, restaurantchefer og Danmarks Restauranter og Caféer (DRC). Kritikken lyder på, at det vil gøre København til en kedelig og død by om aftenen, og at politikerne blander larm fra værtshuse og barer sammen med caféer og restauranter. Branchen udtrykker også stor bekymring for de økonomiske konsekvenser, den tabte indtægt fra udeserveringen kan have for restauranter og caféer. Dette kommer også i kølvandet af corona, hvor mange restauranter først er kommet ordentligt på benene nu.
Forslaget stilles på baggrund af opråb fra københavnske beboerformænd, der mener at larmen er en stor gene for de mange borgere, der skal tidligt op på arbejde i hverdagene. Astrid Aller fra SF forsvarer forslaget med, at alle har ret at kunne sove om natten, og at forbuddet vil mindske udendørs støj i de nætter, der lægger op af en hverdag. Trods klagerne fra beboere viser Københavns Kommunes egen undersøgelse, at 97% af københavnerne bruger udeservering, og at 81% synes udeservering er positivt bidrag til byen. Politikerne håber på, at restaurant- og caféegæsterne vil trække indenfor efter kl. 22, men da restauranterne var lukket under corona-pandemien, så vi en tendens til, at folk i stedet hang ud på gaderne og i parkerne med egne forsyninger. Samme risiko er der altså ved dette forslag – mere larm og mere skrald.
Zone-systemet, der undtager Nyhavn, Kødbyen og Metropolzonen fra reguleringen, vil skabe en stor ulighed og konkurrence mellem Københavns restauranter, da nogle vil have flere kunder på baggrund af, at de serverer længere tid udendørs. Derudover kan det også skabe fest-zoner i byen, hvor larmen vil blive moderat værre for borgerne i de udvalgte områder.
Hvis et udeserverings-forbud efter kl. 22 bliver gennemført i København, vil byens udendørs liv lukke tidligt sammenlignet med Aarhus og Odense, hvor man serverer ude til kl. 24 og nogle steder 02. Hvad gør det ved byens rolle som hovedstad? Er stemningen i gadebilledet ikke også det, der gør byen attraktiv for turister og tilflyttere? Hører larm, liv og glade dage ikke netop til i en storby? Hvis ikke i København, hvor så?
Hvad kan jeg gøre?
Som borger har du også mulighed for at blive hørt.
Du kan afgive et høringssvar her: https://blivhoert.kk.dk/hoering/administrationsgrundlag-udeservering
Du kan underskrive for at bevare udeservering her: https://www.skrivunder.net/bevar_udeservering_i_kobenhavn_efter_kl_22
Nyheden er skrevet af Luna Brun Becher
SEIN skal på Folkemødet!
Torsdag til lørdag i næste uge går det løs, når politikere, medier og det helt almindelige folk igen mødes på Bornholm. På Folkemødet mødes interessegrupper og enkeltpersoner, for at diskutere politik og demokrati.
SEIN dukker endnu engang op. Sving forbi os til TÆNK & ZINE X SEIN torsdag kl. 15.30-16.30 på Ungdommens Plads eller lørdag 14.30-15.30 i Professionhøjskolernes telt.
Kan du ikke blive SEINificeret nok? Så skal chefredaktør Fria og nyhedsredaktør Luna heldigvis også råbe højt for ungdommen. Det sker til:
- “Fremtiden i frit fald – et vibe check fra Generation Z” fredag kl. 17.00-17.45 på Ungdomshøjen.
- “Unges trivsel og livskriser – hvornår er der plads til hvad?” lørdag kl. 11.30-12.30 på Folkemødescenen.
- “Nyhedstræthed” lørdag kl. 11.00-12.00 hos TV2.
Vi glæder os til at se jer.
Hvad tænker du?