SEINblik – uge 3

22. januar 2023

Velkommen til dit ugentlige nyhedsoverblik. 

Hver søndag samler nyhedsgruppen op på 3-6 historier fra ind- og udland, tech og fællesskab, alvor og fnis. I denne uge skal det blandt andet handle om brystvorter, Greta Thunberg og Forsvaret – men heldigvis ikke i samme nyhed. Puha.

Ikke flere babser på busserne – men på Instagram skal de flyve frit

På en regnvejrsdag kører bussen forbi lige for næsen af dig. Lidt glad bliver du måske alligevel, når du ser hvilken reklame, som pynter den: det er den med brysterne. Det skal dog være slut fremover, siger Trafikselskabet Midttrafik. 

Selskabet, der administrerer kollektiv trafik i den midtjyske region, mener ikke at reklamer af seksuelt indhold hører hjemme på busserne: “Vi kan jo alle sammen leve med at se noget mave og lidt mere, men det her handler om blandt andet bryster og om noget, der kan relatere sig til seksuelt indhold”, forklarer bestyrelsesformand Steen Vindum til Århus Stiftstidende da nyheden brød ud tidligere på ugen. Tiltaget vil også gælde sexklubber, pornografi, mm. 

På den internationale front kan vi dog forvente at se flere af slagsen. Meta er mor til blandt andet Instagram. De er netop blevet rådgivet til, at trække nipple-forbudsregler tilbage. 

VICE skriver onsdag at rådgivelsen er sket efter Facebook har fjernet to opslag fra et transkønnet/non-binært par. Opslaget viste de to personer topløse, men med deres brystvorter tildækket. Det får Metas bestyrelsesråd til at rase: “klare kriterier skal vise respekt overfor internationale menneskerettigheder”, som de foreslår til nye regler om nøgenhed på Facebook og Instagram. Meta har to måneder til at drøfte rådgivelsen. 

Hvad siger du? Er brystvorter grænseoverskridende at støde ind i på bussen og på Instagram, eller er det fjong med dig?

2022 slår nye rekorder som året med flest antal samtaler med børnetelefonen – ever. 

2022 havde børnetelefonen og HØRT over 60.000 samtaler; 5.000 samtaler mere end de havde i 2021. 

I blandt emnerne er mobning, mistrivsel og angst. Og selvmordstanker er især det, der fylder meget hos dem, der ringer ind. Direktør for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, udtaler omkring stigning af opkald omkring selvmordstanker: ”Det er ikke, fordi det altid er tanker, barnet eller den unge har tænkt sig at handle på, men selvmordstanker er et meget klart signal om, at barnet eller den unge har brug for hurtig hjælp […] Vores mål i de samtaler er, at barnet får mod på at betro sig til en voksen, de har tillid til, og som kan hjælpe og støtte dem videre”, citerer Ritzau

Det høje antal samtaler skyldes blandt andet at linjen nu er blevet døgnåben, og at at flere frivillige er strømmet til, som nu også kan rådgive hjemmefra. Derudover har Børns Vilkår også introduceret tilbuddet HØRT, som er et rådgivningstilbud for børn og unge mellem 15-24 år. 

Udover direkte henvendelser til børnetelefonen, er der også indirekte rådgivning gennem Bornetelefonen.dk, podcasts, youtube og workshops på skoler. 

 

Her kan du søge hjælp

Børnetelefonen: Ring eller skriv anonymt på 116 111 døgnet rundt. Læs mere på Børnetelefonen.dk.

HØRT: Chat med en rådgiver døgnet rundt på hort.dk, eller skriv i gruppechats med andre unge hver aften fra kl. 20-21. Det kan gøres helt anonymt.

Greta Thunberg tilbageholdt af tysk politi og skaber memeformat

Du har sandsynligvis set et billede af Greta Thunberg der gynger i tyske politimænds arme i løbet af ugen.  

I tirsdags var hun til klimademonstrationer med tusindvis af ligesindede aktivister. De var ude på at standse en udvidelse af kulminen Garzweiler 2. På billederne af hendes tilbageholdelse, ser Thunberg dog ikke særlig stresset ud. Måske fordi hun ved, at hun kæmper for den rette side af sagen?

Bølgerne fra demonstrationen bevægede sig højest i lørdags, da 15.000 demonstranter samledes i byen Lützerath, hvor der planlægges endnu flere udvindinger af det fossile brændstof. 

Det er fossile brændstoffer, der især er med til at smadre planeten. Først og fremmest tager de millioner af år at fremstille naturligt og vores lager af dem udløber hastigt. Også er de med til at udlede til den massive mængde af gas, der forårsager klimaforandringer.

Nu kan du studere Forsvaret på gymnasiet

Fra august tilbyder Baltorp Business Gymnasium i Ballerup en forsvarslinje blandt markerting, økonomi og så videre. Det er en linje, som Baltorp Business og Forsvaret har samarbejdet om at skabe. Linjen vil give unge en 3-årig HHX uddannelse og samtidig få undervisning i hæren, flyvevåbnet og søværnet.

Så hvordan gøres det? Uddannelsen vil følge kravene for en klassisk HHX-uddannelse, men de cases, som for eksempelt bliver undervist i i samfundsfag, er drejet mod Forsvaret. Det kan for eksempel handle om NATO eller om Cyberkrige. Baltorp Business Gymnasium og Forsvaret håber, at den nye linje giver unge mulighed, for at smage lidt på Forsvaret. Rektor på Baltop Business gymnasium Martin Kramer-Jørgensen udtaler til DR: “Vi vil forsøge at give et større oplysningsgrundlag, så eleverne kan finde ud af, hvad de vil. Hvis vi ved hjælp af denne uddannelse kan få nogle til at mene, at Forsvaret er et fedt sted at arbejde, så fint. Og hvis de vælger en anden vej, så er det også fint, siger rektoren. 

Hvis du ønsker en chance for at nørde HHX og Forsvaret på én og samme tid, så er det altså senest d. 1. marts du skal søge gymnasieplads på optagelse.dk.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her