SEINblik uge 34

10. september 2023

Velkommen til SEIN’s ugentlige nyhedsoverblik.

Hver søndag samler nyhedsgruppen op på to til seks historier fra ind- og udland, ungdom og fællesskab, alvor og fnis. I denne uge omhandler det den varmeste sommer i verdenshistorien og den hårde kokkebranche.

Verdens varmeste sommer

På trods af regn og kulde herhjemme har vi lige oplevet den varmeste sommer i menneskehedens historie.

 

Endelig! Solen skinner, og mange har fundet solbrillerne frem igen efter en alt for våd og kold sommerferie. Men sommeren har faktisk været ret gennemsnitlig her i Danmark – juni var den mest solrige nogensinde i Danmark, selvom vi måske har glemt det. Vi har haft lidt mere regn, men ellers normalt sommervejr.

Ude i verden ser det til gengæld helt anderledes ud. 

“De tre måneder, som vi netop har haft, er de varmeste i cirka 120.000 år – så reelt i menneskehedens historie” – Samantha Burgess, vicedirektør for Copernicus

Globalt har denne sommer været den varmeste målt nogensinde. De varmeste tre måneder i menneskehedens historie har blandt andet budt på skovbrande i Sydeuropa, oversvømmelser i Norge og et Antarktis med rekordlav isudbredelse.

Det fastslår en ny rapport fra EU’s klimatjeneste, Copernicus og Verdens Meteorologiske Organisation, WMO. Gennemsnits-temperaturen var denne sommer på 16,77 °C, hvilket er markant mere end den seneste rekord fra 2019. 

Vi kan kun forvente vildere rekorder i fremtiden

Normalt bliver en rekord slået med et par hundrededele, men i år var rekorden hele 0,29 °C varmere. Det er mange tal. Men kort fortalt har det været helt ekstraordinært varmt denne sommer. Og vi er på vej mod det varmeste år nogensinde.

Rapporten fastslår, at de videnskabelige beviser, for at varmen skyldes klimaforandringerne, er overvældende. Vi kan kun forvente vildere rekorder i fremtiden, indtil vi stopper med at udlede drivhusgasser.

GIF fra giphy.com

GIF fra giphy.com

Det er på mange måder ikke særligt breaking, at jorden har det ret varmt for tiden. Det kan også være meget nedslående igen at blive mindet om, at vi står midt i en stor klimakrise. En klimakrise, som allerede nu skaber forandringer i verdens vejr. 

Vi må håbe, at denne iøjnefaldende varme sommer kan gøre det klarere for verdens regeringer, at der skal ske noget nu.

Af Frida Schmidth Nielsen


 

Restauranter og køkkener er i krise, men måske er der håb forude? 

Imens storkonflikten mellem 3F og to af Tivolis restauranter raser, afdækker en TV2-dokumentar de dårlige vilkår på Kiin Kiin restauranten.

Måske er disse to sager faktisk starten på et nybrud?

 

Restaurations-branchen skriger på arbejdskraft. Efterspørgslen på kokke er skyhøj, men der er ingen, der takker ja tak til de jobs, der er. Mange unge kokke vil i stedet arbejde i kantiner eller med catering, da både arbejdstiderne og de generelle vilkår er bedre her. Man har mere tid til at passe et normalt fritidsliv ved siden af.

Ét spørgsmål dukker op i folks hoveder, når man spørger dem ind til kokkebranchen.

Hvad for en verden er det, vi sender vores unge ud i med svendebrevet i hånden? Er det en karriere i et af de mest prestigefyldte kreative fag, eller er det en hverdag fyldt med råb, trusler og skænderier? 

Mange mennesker snakker om dyrevelfærd, men mindst lige så vigtig er menneskevelfærd

Lige nu raser en storkonflikt mellem et par restauranter og 3F. Restauranterne inkluderer bl.a. Prices Restaurant og A Herreford Beefstouw. Konflikten er startet, fordi de to restauranter har opsagt deres overenskomst for deres respektive medarbejdere. 

I flere dage har 3F sammen med flere partier, med dertilhørende ungdomspartier, demonstreret foran Tivolis hovedindgang. Det er faktisk ikke første gang, at Tivolis restauranter og 3F er røget i totterne på hinanden.

 I 2018 demonstrerede 3F og co. foran Tivoli Food Hall, da 14 af de 18 restauranter under Tivoli Food Hall ikke havde tegnet overenskomst. 

Det præcis samme skete næsten igen nu, da de samme restauranter i Tivoli Food Hall nægtede at tegne overenskomst. I 2018 gik A Herreford Bestrouw faktisk offentligt frem og sagde, at overenskomst var vejen frem. 

GIF fra giphy.com

GIF fra giphy.com

Men en ting er en konflikt mellem en restaurant og en fagforening. “Hvad har det med mig at gøre?” spørger du nok. 

Historier om en rådden kultur i kokkebranchen bliver ved med at dukke op. Det gør, at mange potentielt dygtige kokke vælger kokkefaget fra – eller i hvert fald restaurationsbranchen. 

Michelin-kokken René Redzepi, der startede Noma, lukkede for nogle måneder siden selvsamme restaurant med ordene:

 “Det er ikke længere bæredygtigt at drive denne restaurant, hverken menneskeligt eller økonomisk” – René Redzepi, medstifter af Noma

Når man tager alle de her sager med, giver det god mening at være nysgerrig på de steder, hvor man spiser. Ikke bare på den mad, man får serveret, men også den arbejdskultur, der er på det sted, man spiser.

Det er altså arbejdskulturen, der er den virkelige synder i det her spil; En arbejdskultur, der bliver værre af dårlig løn og mærkelige arbejdstider. Mange mennesker snakker om dyrevelfærd, når de spiser ude, men mindst lige så vigtig er menneskevelfærd.

Men der er dog stadig håb forude. Der er mere og mere fokus på erhvervs-uddannelser, og ‘Spise med Price’s restauranter får meget medie-bevågenhed. Det samme sker i TV2-dokumentaren ‘Den Bitre Smag’.

Med mere bevågenhed bliver flere og flere folk opmærksomme på de problemstillinger, der er inden for kokkefaget. Og hvem ved? Måske en af dem, der har læst denne artikel eller set ‘Den Bitre Smag’, finder den perfekte løsning til problemet. 

GIF fra giphy.com

GIF fra giphy.com

Af Bjarke Hunderup Uhl Pedersen


Skribenter: Frida Schmidt Nielsen og Bjarke Hunderup Uhl Pedersen

Redaktør: Veronica Magaard

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her