SEINblik: Pussy Riot og #rydfladenforklimaet

17. september 2023

Kære SEIN- læser. I denne uge omhandler SEINblik Pussy Riot udstillingen på Louisiana og det mediekritiske klimaprojekt #rydfladenforklimaet

Pussy Riot udstilling på Louisiana viser den brutale undertrykkelse i Rusland 

De er kendt for deres poesi og raseri. Nu indtager de Louisiana med en ny udstilling, der dokumenterer og udstiller undertrykkelsen af ytringsfriheden i Rusland

 

Du har måske set dem danse rasende i farvestrålende elefanthuer i den gyldne russisk-ortodokse kirke, men har du set deres udstilling i det idyliske Humblebæk på Museum of Modern Art, Louisiana?

Det er den første museumsudstilling, som aktivistgruppen har udstillet. Og du kan nu få et indblik i det russiske regimes grusomheder igennem Pussy Riots udstilling og deres protest imod politisk undertrykkelse.

GIF fra giphy.com

GIF fra giphy.com

Den systemkritiske udstilling giver et dybt indblik i Vladimir Putins konservative Rusland fra 2012 og helt frem til Ruslands invasion af Ukraine i 2022. Det er særlig vigtig at kende til, hvis man vil forstå motivet for, at Vladimir Putin startede Ukraine-krigen.

“Alle kan være Pussy Riot”- Pussy Riots slogan

Pussy Riots er blandt andet kendt for deres aktivisme inden for feminisme, ytringsfrihed, LGBTQ+-rettigheder og deres modstand mod krigen i Ukraine. Deres aktioner har haft konsekvenser for tre af gruppens medlemmer, som har fået to års fængselsstraf. Pussy Riots protester og aktioner har fået en enorm opmærksomhed internationalt og har gjort gruppen kendt på verdensplan. Hurra for det!

From the action ‘Putin Will Teach You How To Love The Motherland’, Winter Olympic Games, Sochi, 2014. Photo credit: Anatoly Maltsev/EPA/Ritzau Scanpix

Udstillingen består af forskellige aktioner, portrætter og videooptagelser, som udstiller Vladimir Putins regimes undertrykkelse af systemkritikere. 

Måske kan du huske VM-finalekampen mellem Frankrig og Kroatien i Moskva, hvor fire af gruppens medlemmer pludselig løb ind midt på banen forklædt i russiske politi-uniformer? Et af medlemmerne nåede at highfive den franske fodboldspiller Kylian Mbappé, inden de blev båret af banen. 

“Frihed eksisterer kun, hvis du kæmper for den” - Maria Alyokhina, medlem af gruppen

Det er et slogan, som er værd at huske på. Frihed skal vi ikke tage for givet, for kun to timer væk i fly findes ungdommen i Rusland, der kæmper for at opnå de privilegier, som vi allerede har. Tænk, hvis du fik to års fængsel for at sige, hvad du mente? Scary, ikke?

Så hvis du er nysgerrig på, hvad der egentlig foregår i Rusland og den russiske ungdom, så smut en tur forbi Louisiana. Udstillingen løber helt frem til d 14. januar 2024.

Pussy Riot er helt klart en smuttur værd! 10 ud af 10!

GIF fra gifphy.com

GIF fra gifphy.com

Tekst af Veronica Magaard


 

Initiativet #Rydfladenforklimaet er kommet for at blive

Det mediekritistike klimaprojekt, der startede ud som et hobby-foretagende for Iben Maria Zeuthen, har skabt stort omdømme i medierne, efter at projektet har modtaget en privat donation på 100.000 kroner fra erhvervsmanden Morten Primdahl.

 

Initiativet #rydfladenforklimaet startede oprindeligt som et hashtag, men har over sommerens forløb udviklet sig til en Instagram-profil og nu til en forening med stifteren, Iben Maria Zeuthen, i spidsen.

Ledelsen af foreningen tæller derudover også journalist Jakob Sloma Damsholt samt økonom og journalist Anne Martens. Projektet er, som det beskrives på Instagram-profilen @rydfladenforklimaet, et “apolitisk klimajournalistisk fællesskab”, der har til formål at inspirere medierne til i højere grad at afspejle klimakrisens alvor. 

Den private donation beskriver de i et opslag på Instagram som;

“helt vidunderligt og giver os det pusterum, vi skal bruge for at kunne tænke over, hvordan vi sikrer det lange seje træk, heriblandt søge fonde og mere støtte, så vi kan vokse og arbejde endnu mere målrettet”

Kongstanken med initiativet #Rydfladenforklimaet er, at medierne – konkret og på daglig basis – forholder sig til  klima- og biodiversitets-krisen. Det grundlæggende problem er ifølge projektets stifter, at den nuværende dækning ikke afspejler virkeligheden.

Det mediekritiske klimaprojekt ønsker – udover selv at udgive historier og udøve aktuel magtkritik – at hjælpe til med, at den brede mediedækning i højere grad afspejler krisens alvor. Dette beskriver de i et Instagram-opslag i forbindelse med deres stiftende generalforsamling.

 

Kongstanken med initiativet #Rydfladenforklimaet er, at medierne - konkret og på daglig basis - forholder sig til  klima- og biodiversitets-krisen

Projektet rundt snart 13,5 tusinde følgere på Instagram og virker med andre ord til at have fået god vind i sejlene. Spørgsmålet er dog, om en yderligere og mere autentisk dækning af klimakrisen vil få befolkningen til at handle, eller om det vil have en mismodig effekt og i stedet få dem til at vende det blinde øje (endnu mere) til?

Tekst af Anna Christina Løwe Nielsen


Redaktører: Anna Christina Løwe Nielsen og Veronica Magaard 

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her