Selvportrætter: Hvem jeg ville være, hvis jeg ikke var mig selv

08. april 2018

Jeg er mest mig selv, når jeg… Jeg er mindst mig selv, når jeg… Hvis jeg turde ville jeg…
Ved hver især at afslutte de tre sætninger har Oskar og Astrid sammen med en række andre unge prøvet at undersøge hvornår, man er sig selv. Hvad, der får en til at føle sig som den, man er. Men også hvad man drømmer om at være eller gøre, hvis man var en anden.

Jeg ved ikke, hvordan mit liv ser ud udefra. Nogle gange når jeg ligger i min seng og føler mig ensom, tænker jeg på det, og om det ligner, jeg laver meget, hvis man følger mig på Instagram. Jeg vil prøve at gå uden om den pointe, som jeg tror de fleste kender, og som jeg efterhånden har skrevet i utallige essays gennem min folkeskole- og gymnasietid: At man sammenligner sit liv med, hvordan andres liv ser ud på den overflade, de præsenterer. Man kan måske tænke Instagram og anden social medie eksistens som en slags fiktion, vi skaber over det virkelige liv. Den måde, de forskellige, virkelige billeder sættes, skaber en fortælling, som mangler virkelighedens kompleksitet. Ingen ved, hvordan mit liv ser ud. Og jeg er ikke sikker på, at jeg selv ved det heller. Det er ikke nemmere at kigge ud på det indefra, for hvordan jeg har det i øjeblikket synes altid at veje tungest.

Tilbage i januar bragte jeg på SEIN en samling selvportrætter, hvor jeg og folk, jeg kender nært og fjernt, skrev portrætter af os selv i en form lånt af Tove Ditlevsen. Dengang skrev jeg om, hvordan man aldrig vil kunne frigøre sig fra subjektiviteten, når man skulle skrive om sig selv. Om at ærligheden på den måde kommer til kort, at der altid vil være et element af selvfremstilling.

Og selvom den fortælling vi har om os selv, måske altid vil være fiktion, så kan denne fiktion fortælle noget om, hvordan det virkelig forholder sig.

Nu har jeg igen – sammen med Astrid – samlet en række venner og bedt dem om at vende blikket indad. Denne gang med tre nye spørgsmål (ikke lånt fra Tove Ditlevsen):

Jeg er mest mig selv når jeg…

Jeg er mindst mig selv når jeg…

Hvis jeg turde ville jeg…

Det har vi gjort for at undersøge, hvad vi føler er ægte i os selv. Hvornår vi føler, at det, vi gør, er sandt, og hvornår det er påtaget. Hvilke dele af vores liv vi definerer os ud fra. Og hvad vi drømmer om at gøre, men som vi ikke tør (endnu). Og måske: Hvem vi ville være, hvis vi ikke var os selv.

Og selvom den fortælling, vi har om os selv, måske altid vil være fiktion, så kan denne fiktion fortælle noget om, hvordan det virkelig forholder sig.

Oskar Fehlauer Nielsen

Astrid Lund Johansen

Marie Matilde Stasig Mørk

Meltem Isabel Yildirim

Viktor Berg Møller

Anton True Klüver

Laura Maj Zeuthen

Cille Hvass Holm

Anders Rovsing Kristiansen

Hvad tænker du?

 1. Anonym siger:

  Hvor er det fint og flot og fantastisk!

 2. Anonym siger:

  Hvorfor læser jeg først det her nu?! Det er så fantastisk <3

 3. Astrid Borgaa siger:

  Mest mig selv i skoven med mine hunde.
  Mindst mig selv i et selskab hvor ingen lytter til hinanden.
  Hvis jeg turde ville jeg slippe angsten og stole på at livet vil mig
  det vel
  Astrid 71 år

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her