Støjpåbud rammer kendt musikcafé i Aalborg: Situation eller en ny tendens?

16. januar 2024

Aktivitetshuset og caféen 1000Fryd i Aalborg fik i november 2023 at vide, at de ikke længere måtte spille støjende koncerter grundet en naboklage. Er det her en isoleret hændelse eller er det starten på en tendens?
Kulturskribent Laust Weinreich har snakket med kulturleder Michael Marino, rådmand Jes Lunde (R) og daglig bestyrer Kasper Steen Nielsen om gentrificering, og om hvad der kunne være enden på Aalborgs titel som “dobbelt-A: støjens by”.

På Kattesundet nummer 5, et stenkast fra den infamøse Jomfru Ane Gade i Aalborg, finder du et lille, gult trykkeri. Trykkeriet lukkede dog sin karakteristiske grønne port for mange år siden, og hvis du tage derned i dag, vil du se ordene “Café 1000Fryd” skrevet med stort på bygningens facade.

1000Fryd er en bar, et folkekøkken, en musikcafé, et aktivitetshus og en café. På aalborgensisk kaldes stedet oftest bare “Fryd” og er Aalborgs ældste hjem for alt nyt og undergrundsmusik med snart 40 år i bakspejlet.

I november 2023 fik bestyrelsen i 1000Fryd dog en besked, som har ændret alt. En støjklage fra november 2021 har ført til, at de har modtaget et påbud om, at lydniveauet ikke må overstige 74 decibel. Klagen kom fra en nabo i et byggeri bygget i 1986. Et byggeri, som i sin tid blev varslet om 1000Fryds støjende rock-, punk- og metalkoncerter. 

Dette vækker dog et spørgsmål; Lejlighedskomplekset og caféen har stået side om side i 35 år før denne betydningsfulde støjklage. Hvad gør, at det først er et problem nu? Michael Marino, kulturleder for Huset i Hasserisgade, har et bud på dette.

Klik her og Støt SEIN

Truslen om gentrificeringen

“Min første tanke, da jeg hørte om påbuddet mod 1000Fryd, var egentlig, at gentrificering også er kommet til Aalborg nu,” starter Michael Marino med at sige.

Michael er til hverdag kulturleder for Huset i Hasserisgade i Aalborg, der blandt andet også er et spillested og en café. 

“Det er jo en tendens, man ser på verdensplan, desværre. Det bliver mere og mere attraktivt at bo dér, hvor der sker en masse. Så stiger kvadratmeterpriserne, og lige pludselig vil man gerne have, at der er lige så stille, som hvis man boede i forstæderne,” uddyber han.


Og det er set før. I 2011 fortæller kunstmaler Jakob Jakobsen dagbladet Information, at der er en “caffé latte-kolonisering” af Nørrebro i København.

“Det er en form for forstadsgørelse, hvor man reproducerer de værdier, som er i forstæderne med private haver og roligt miljø,” forklarer han Information.

10 år senere kommer Københavns Kommune med en politisk handling, der bandlyser alt støj i parker efter klokken 20 i hverdage og klokken 22 i weekender, blandt andet i Nørrebros parker og gader. Så bliver der lige så stille som i forstaden.

Jes Lunde (R), rådmand for sundhed og kultur i Aalborg Kommune, udtrykker også en bekymring.

Jeg er enig i, at det er en risiko, at gentrificering ødelægger et eksisterende godt og spændende miljø,” fortæller han.

Han fortæller om Londons virkemiddel mod sådanne tilstande. Deres tiltag “agent of change” bestemmer, at det er tilflytternes ansvar at tilpasse sig dem, der var der først. Han afslår dog, at det er muligt at indføre dette i Aalborg i nærmeste fremtid.

Punk eller caffé latte?

Hvis man spørger Kasper Steen Nielsen, daglig bestyrer hos 1000Fryd, er “caffé latte-koloniseringen” måske allerede en ting i Aalborg:

“Jeg tror ikke, der kan være meget tvivl om, at der generelt er sket en gentrificering af Aalborg Midtby. Man kan jo bare se på de glaspaladser, som opføres på hver en grøn plet i byen. Derudover ser vi også et skift i butik- og caféliv, der understøtter denne tendens. Væk er de brune værtshuse og ind er kommet kaffebarerne med latté til 65 kroner.” 

Ud over de store moderne lejlighedsblokke som efterhånden omkranser hele Aalborg centrum og den stigende kurs på prisen af en caffé latte, er der også andre indikatorer. Den 11. december 2023 foreslår By- og Landskabsudvalget i Aalborg Kommune til et byrådsmøde et nyt restaurationskort af Aalborg midtby.

Her sætter man Kattesundet, vejen 1000Fryd ligger på, og mange andre dele af Aalborg i 24-zonen. I 24-zonen er man begrænset til udeservering til klokken 22, og man har ingen umiddelbare muligheder for at få bevilget senere lukketider. Forslaget kan dog ikke godkendes af byrådsmedlemmet Lasse P. N. Olsen (Ø).

Græsrødderne vokser stadig under asfalten

Nogle ville se det her som et svigt fra Aalborg Kommune. Mange har snakket om, at kommunen kunne have håndteret det bedre i en Facebook-gruppe lavet som modreaktion på påbuddet. Der har man blandt andet lavet en indsamling af underskrifter, der har ramt over 10.000 underskrifter. 

Selvom 1000Fryd længe har forhandlet med både bygningsejeren og kommunen, har kommunen forklaret, at mulighederne for hjælp og samarbejde var få.

“Det seneste, der er kommet frem, det er jo faktisk, at 1000Fryd er slet ikke registreret som spillested. Det er registreret som en café,” fortæller Michael Marino.

Det har endt alle drømme om, at bygningsejeren skulle stå for lydisolering.

Byen er blevet mindet om, at græsrødderne stadig vokser under asfalten i Aalborg.

Aalborg Kommune har dog også gjort tiltag for at hjælpe caféen.

Vi vil i Aalborg Kommune meget gerne redde 1000Fryd, så stedet kan fortsætte som spillested. Lige nu betaler vi for en undersøgelse af mulighederne for støjisolering på stedet,” fortæller Jes Lunde.

Da 1000Fryd ikke har pengene til at facilitere selve støjisolationen, er andre midler blevet taget i brug for at skaffe dem. En kasket blev designet med ordene “DIY since 1984 – Bevar 1000Fryd” på deres logo. Og da Aalborg-drengen Soulshock fik nys om udfordringerne,  lavede han nogle opkald for at se hvad han kunne hjælpe med, som potentielt har gjort fremtiden mere lys for 1000Fryd.

“Det går fremad, det synes vi i hvert fald lige i dag. I morgen er vi måske pessimistiske igen,” joker Kasper Steen Nielsen.

Byen er blevet mindet om, at græsrødderne stadig vokser under asfalten i Aalborg.


Tekst: Laust Weinreich
Visuelt: Ida Agnete Storgaard
Redaktør: Laura Rye Bislev

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her