Tech-Tanker: Interview med en kunstig intelligens om hvad kunstig intelligens er

27. december 2022

Tidligere i december blev verdens mest avancerede chatbot gjort tilgængelig. Botten hedder ChatGPT og er udarbejdet af forskningsfirmaet OpenAI, som arbejder med kunstig intelligens, også kaldet AI. ChatGPT har designet en “Assistant” – lidt ligesom Siri – som kan svare på spørgsmål og give generel viden om en lang rækker emner. Alt dette har botten selv fortalt mig. 

I denne artikel har jeg nemlig forsøgt at interviewe den kunstige intelligens om, hvad kunstig intelligens er. Jeg sluttede af med at spørge chatbotten, om den ville skrive indledningen til artiklen – den kommer her:

"OpenAI er på vej til at revolutionere kunstig intelligens-forskningen, og i denne artikel tager vi et dybdegående kig på virksomheden, dens mål og visioner, samt de seneste fremskridt inden for AI-forskningen. Desuden vil vi bringe et eksklusivt interview med Assistant, en af OpenAI's trænede sprogmodeller, der vil give os et indblik i, hvordan kunstig intelligens kan bruges til at forbedre menneskers liv."

Lad os starte ved begyndelsen. Det første, jeg lige skulle have styr på, var, om chatbotten kunne forstå og skrive dansk. Jeg stillede mit spørgsmål, og få sekunder efter havde botten et svar klar til mig: 

Okay. Chatbotten kan forstå mig. Men hvem og hvad er det, jeg chatter med?  

På deres hjemmeside betegner OpenAI sig som “en AI-forsknings- og implementeringsvirksomhed. Vores mission er at sikre, at kunstig generel intelligens kommer hele menneskeheden til gode.”

Det lyder jo som et nobelt projekt. Men måske vi lige skal forstå hvad kunstig intelligens er, før vi drager konklusioner om, hvorvidt det kan løse verdens problemer, som de ellers selv mener, de kan.

Okay – kunstig intelligens er en teknologi, der kan hjælpe computere med at være ligesom mennesker. Men indtil videre har vi mennesker jo ikke løst klimakrisen. Da jeg spurgte chatbotten, hvordan en maskine ville kunne løse klimaforandringerne, gav den mig et meget, meget langt svar. Jeg bad den derefter forklare mig det helt kort:

AI lyder som alt dét, vi alle har ventet på. Men lige så innovativt teknologi kan være, lige så skræmmende kan det også være. Kunstig intelligens og programmer som ChatGPT er næsten skrevet til at blive misbrugt. Enten til at misbruge systemer i den virkelige verden, som f.eks. at bruge AI til at skrive et engelsk A-niveau essay til et 12-tal eller ved selv at misbruge AI i deres egne systemer. Jeg spurgte chatbotten om dette:

Mit råd fra mig til dig er derfor; vær ekstra opmærksom på misinformation på internettet når AI udbredes og bliver en del af vores hverdag. Én ting er at afkode privatpersoners forsøg på at sprede fake news – men når afsenderen er en professionel teknologi, så bliver det straks sværere at opsnappe.  

Jeg gjorde et forsøg på at undersøge, om ChatGPT selv var distributør af fake news – men nogle spørgsmål er simpelthen for svære at svare på. Også for en kunstig intelligens. 

Billederne er lavet med en AI photogenerator. Den fungerer sådan, at man skriver nogle stikord til, hvad man gerne vil have et billede af. Herefter producerer generatoren selv et billede, som ikke findes ude på internettet endnu. Den henter data i skyen og genererer altså et unikt billede.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her