Ung under klimakrisen 3: De helt konkrete handlinger

27. september 2018

Olivia og Olivia afslutter med dette indlæg deres serie “Ung under klimakrisen”. I hvert fald for nu. I det tredje afsnit skriver de om, hvordan man helt konkret kan leve mere bæredygtigt og klimavenligt. Det viser sig måske at være sværere end som så, for det handler om meget mere end at slukke lyset og spare på kødet. Det handler om at begynde at tænke uden at blive bange og handlingslammet og om at turde snakke med andre om klima, om tvivl, bekymringer, handlinger og gode idéer.

Illustration af Frida Sønderlev Hansen

Denne tredje og foreløbigt sidste artikel i vores serie “Ung under klimakrisen” skal handle om det mere konkrete, som man kan gøre for at få en mere bæredygtig hverdag. Vi har skrevet om magtesløsheden i del 1 og om kampgejsten og din ret til se frem til en ordentlig fremtid i del 2. Nu skal det handle om de små og store muligheder, der er for at skubbe verden hen imod den fremtid.

Det vigtigste indlæg
*Jeg, Olivia, sidder i min seng. Dette indlæg er vigtigt for mig. Det er det vigtigste af de tre indlæg. Egentlig er dette indlæg grunden til, at jeg skrev de andre. Jeg tager en dyb vejrtrækning. Så begynder jeg at skrive.*

Hvorfor har vi skrevet disse artikler? Det er meget godt at spørge sig selv om, når vi nu sætter denne sidste artikel ud i verden. Jo, vi har skrevet disse artikler, ikke for at få folk til at handle på en specifik måde, ikke fordi vi synes klimaforandringer er “sjovt og spændende”, men fordi vi er pisse bekymrede, og hvis vi nu skal være helt ærlige: også ret bange for fremtiden.

*Jeg pauser. Bliver det nu for sortseende? Bliver den for deprimerende? Nej. Vi bliver nødt til at være ærlige i vores dialog om klimaforandringer, ellers kommer vi aldrig videre. Og jeg er fandme bange.*

Vi har været til mange oplæg, forelæsninger og set mange film og videoer om klimaforandringer. Altid sker der det samme. Man sidder og tænker: Hold da op, hvor er det vigtigt og skræmmende, og jeg skal bare ud og gøre noget! Men så snart man træder ud i sollyset, træder man ud i en verden, hvor de vilde dommedagsagtige ting, man lige har læst eller hørt, ikke er repræsenteret. Ens hjerne siger: Hvordan kan de være så vigtige og altafgørende, når det ikke bliver behandlet sådan? Og fordi vi ikke mindes om det, fordi de bæredygtige forbrugsalternativer altid er mere besværlige og dyrere, og samtalen om bæredygtighed og klima altid er lidt ubelejlig og ubehagelig, fortsætter vores liv som før, indtil vi næste gang træder ind til en forelæsning eller læser en artikel og cyklussen kan starte forfra.

Kan man bryde denne cyklus?

Ja, det kan man.

*Jeg stopper lige et øjeblik. Jeg forestiller mig dig, læser. Måske har du rodet hår ligesom mig. Måske sidder du i din seng, ligesom jeg gør nu, mens jeg skriver. Måske har du også ondt i nakken, fordi du bruger for meget tid på din computer.*

Derfor er det vigtigt at sige, at det vigtigste, du kan gøre, når du har læst færdig her, er at tage klimaspørgsmålet med dig og begynde at TALE OM DET og TÆNKE PÅ DET.

Det er selvfølgelig fedt, hvis du har overskud til at forbruge mere bæredygtigt, vi har en masse gode råd, men det er også nok, hvis du går ud i sollyset og bekæmper alle de ting ude i verden, der vil have dig til at ignorere klimaforandringerne. Hvis du så samtidig kan:

– Være ærlig om dine bekymringer overfor dine venner
– Være åben og begejstret, når andre indgår dialog om klimaforandringer
– Bringe det op, når det er relevant
– Være nysgerrig på andres følelser om klimaforandring
– Aldrig, aldrig shame nogen eller få dem til at føle sig hellig, når de taler om klimaforandringer

Så er vi virkelig kommet langt. Så har du virkelig gjort det godt.

*Jeg forestiller mig dig, mens jeg skriver dette. Hvis jeg kunne kigge dig ind i øjnene, ville jeg gøre det. Vi er hinandens bedste håb for fremtiden, og det hele starter med dialog.*

Hvis du er en af dem, der gerne vil have nogle mere konkrete råd til at leve mere bæredygtigt eller allerede gør de ovenstående ting, så kommer der nogle idéer her:

Nedenfor har vi lavet en liste med gode anbefalinger. Den vil også løbende fortsætte på en Instagram-profil, vi har lavet, til at afløse “Ung under klimakrisen”. Den hedder “Fuck en god grøn idé”, @fuckengodgroenide.

Bæredygtig hverdag
Forbrug er noget, vi alle sammen er konfronteret med hele tiden, for vi køber eller forbruger noget hver eneste dag. Det er også noget af det, der bliver snakket allermest om i debatten. At vi forbrugere har et ansvar for at handle mere bæredygtigt, men det er fandme en svær, nærmest umulig opgave, som er vanvittigt frustrerende! For hvilken emballage er mindst dårlig for miljøet? Hvor meget vand bruges der til at fremstille et par jeans?

Når det kommer til tøj, kan du købe genbrug, som både er sjovt og billigt, og du kan dermed forsøge at stoppe med at støtte de store tøjgiganter, der overbelaster både mennesker og miljø, og du kan reparere dit tøj, når det går i stykker.

Hvordan kan du spise mere bæredygtigt? Det bliver tit talt om, som om det var et enten-eller-spørgsmål. Spiser du kød, eller er du veganer? Er du god ved kloden eller ej? Sådan behøver det ikke at være. Men du kan tænke over, hvordan dine madvalg kan belaste jorden mindst muligt, fx: mindre kød, køb lokalt – en agurk fra Fyn fremfor en fra Spanien, køb varer i sæson – æbler om efteråret, jordbær om sommeren, mindre indpakning, når det er muligt. Generelt, når det kommer til forbrug, handler det basalt set om at tænke over, om du virkelig har brug for en ny ting, eller om du kan finde noget brugt eller noget, der kan genbruges fx din vandflaske, der kan fyldes igen og igen, vatrondeller af stof eller en menstruationskop fremfor engangsalternativerne.

Et andet stort område er transport. Sådan noget som at tage cykel eller kollektiv transport fremfor bil er selvfølgelig ingen nyhed. Men man kan også tænke over, hvordan man transporterer sig selv, når det ikke er hverdag. Måske det ville være ligeså fedt eller måske endda endnu federe at bruge sommeren på festival, på interrail, endda på roadtrip eller hjemme i den danske sommer fremfor at tage en lang flyrejse. Igen: Det handler ikke om at slå sig selv oveni hovedet, når man så flyver, men bare om også at medtænke alternativerne.

Du kan også tænke over, hvilke selskaber du giver penge til, når du betaler dine virkeligt kedelige regninger og skifte til et telefonselskab og en bank, der støtter bæredygtige initiativer fremfor for eksempel gas- og olieindustrien.

Endelig kan du bruge din stemme – også til at nå længere ud end din omgangskreds. Du kan helt konkret stemme på nogle partier eller nogle politikere, der sætter bæredygtighed fremtiden højst på deres dagsorden. Det er vanvittigt vigtigt.

Du kan give din holdning til kende ved fx at skrive et debatindlæg eller et læserbrev. Derudover kan du mødes med andre og tale om bæredygtighed, måske i en frivilliggruppe eller til et arrangement som en grøn fællesspisning eller en tøjbyttedag.

Vi håber, du er håbefuld. Vi håber, du har lyst til at leve mere bæredygtigt. Men vigtigst af alt: Vi håber, du tænker på klimaforandringer og tør tale om dine tanker! Nedenfor har vi samlet en liste med gode sider til inspiration, så du kan være med til at gøre noget godt for klimaet:

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her