“Vi skal have abort for os selv”

01. juni 2022

Sådan siger Kristiane på en lille cafe på Nørrebrogade en søndag eftermiddag, mens vi snakker om den abort, hun fik for 1 år siden. I USA går der i øjeblikket vrede demonstranter ned ad gaderne for at kæmpe for netop den frie abort.

I starten af maj måned blev et dokument på 98 sider lækket af det amerikanske medie Politico. Dokumentet er skrevet af højesteretsdommeren Samuel Alito. Alito skriver i dokumentet, at han ønsker at omstøde højesteretssagen “Roe vs Wade” fra 1973, der sikrer alle amerikanske kvinder retten til fri abort indenfor de tre første måneder af svangerskabet. “At omstøde en juridisk sag” betyder, at man laver afgørelsen om. Hvis “Roe vs Wade” bliver omstødt, giver det delstaterne magten over deres egen abortlovgivning. Dette vil gøre abort ulovligt i Texas, medmindre morens liv er i fare. 13 amerikanske stater har lignende udløserlove; en udløserlov vil i dette tilfælde træde i kraft, i det øjeblik “Roe vs Wade” vil blive omstødt.

Alitos argument for at omstøde “Roe vs Wade” er, at der bliver brugt ord, der ikke står i den amerikanske forfatning. Alito argumenterer derfor for, at “Roe vs Wade” skal omstødes, da man kan kalde sagen for dårlig jura. Beslutningen er dog ikke endegyldig endnu, men først når den offentliggøres i retten med et flertal af dommernes stemme for omstødningen. Lektor ved amerikanske studier på Syddansk universitet Niels Bjerre Poulsen udtaler dog i en artikel til DR: “Teoretisk set kan de godt nå at ombestemme sig. Men det, vi kan se i dokumentet, er, at der er et flertal for Alitos udlægning.”

På Nørrebrogade
Tilbage i København går Kristiane og jeg ned ad gader og stræder for at finde en cafe. Hun fortæller mig, at hun sidste forår skrev sin SRP om abortlovgivningen i USA, og da hun skulle forsvare opgaven sidste sommer, var hun blevet gravid.

Foto af Ida Ingemann Lorentzen

Hun fik udført en abort under sin studentertid, men var lykkelig, da hun fandt ud af, at hun var blevet gravid; “Det var jo helt fantastisk; Jeg kan huske, at jeg havde det rigtig godt med min krop. Jeg skældte ikke min krop ud. Det føltes, som det skulle være, fordi jeg gjorde det, jeg var skabt til.”

Det var absolut ikke en nem beslutning

Det var omverdenen, der fortalte Kristiane, at hun ikke skulle være gravid endnu; “Set i bakspejlet er jeg jo glad for den beslutning, jeg traf. Men jeg kan huske, at jeg i perioden sagde til mig selv, at jeg bare gerne vil have, at jeg havde fået en ufrivillig abort, eller at jeg havde fundet ud af det for sent, så jeg ikke behøvede at tage en beslutning.”

Kristiane sidder roligt med sine lange negle om sin lemonade-kop og fortæller sin historie. Hun gør det klart for mig, at selvom det er en svær beslutning, så skal kvinder have valget; “Jeg ved godt, at når jeg siger, at jeg næsten ville ønske, at det ikke var mig, der skulle tage beslutningen. Så var det, fordi jeg følte, at det var alle andre, der fortalte mig, hvad jeg skulle. Men det er meget vigtigt for mig, at man alligevel har det valg. For ellers havde jeg siddet i en situation nu, hvor jeg havde været mor, og det er jeg meget glad for, at jeg ikke er.”

Foto af Ida Ingemann Lorentzen

Kristiane var 19 år, da hun blev gravid. Norma McCorvey, bedre kendt under pseudonymet  Jane Roe, var 21 år, da hun blev gravid med sit tredje barn. Grundet manglende økonomi ønskede hun at få en abort. Sagen “Roe vs Wade” var 3 år om at komme til højesteretten. I 1973 sikrede “Roe vs Wade” retten til fri abort for alle kvinder i USA, uden at delstaterne kunne blande sig. 

Hvad handler abortdebatten om?
“Abortdebatten handler ikke så meget om at skulle lægge bånd på kvinder. Det handler om, at skulle beholde folk i fattigdom,” siger Kristiane stålfast, som vores samtale bevæger sig over i abortdebatten i USA. Hun forklarer, at Jane Roe var en fattig kvinde, som var bundet af sin graviditet og af sine børn. Dette medførte, at hun aldrig vil kunne bygge et godt liv.

Foto af Ida Ingemann Lorentzen

Kristiane ler og siger, at hun har mange holdninger til abortdebatten, som hun desværre ikke nævnte i sin SRP. Hun mener, at hvis vi afskaffer fri abort, så vil kvinder blive bundet til deres børn. De ville ikke kunne få deres uddannelse eller opbygge et fundament for dem selv eller deres børn. Kristiane mener, at forkæmperne for “Pro-life”, der kæmper for at fjerne fri abort, gemmer sig bag religion og etik, men det er ikke det, som det egentlig handler om. Det handler ifølge Kristiane mere om penge og kapitalisme, og dét at holde kvinder nede.

Abortdebatten handler ikke om retten til abort. Den handler om retten til et godt liv.

Medicinsk eller kirurgisk abort
I Danmark fik vi ligesom i USA fri abort i 1973. Man kan i Danmark få udført en abort indtil 12. uge af graviditeten. Kristiane fik udført en medicinsk abort lige da hendes studentervognstur var ovre. 

Når man får en medicinsk abort, får man præparatet mifepriston, der stopper graviditetens videreudvikling, og det får livmoderen til at udstøde det befrugtede æg. Man giver derudover også præparatet misoprostol, der skaber sammentrækninger i livmoderen. Ifølge sundhed.dk er en medicinsk abort anbefalet indtil uge ni i graviditeten, men kan også udføres senere i graviditeten. Før uge ni kan aborten foregå derhjemme, og efter uge ni skal man opholde sig på sygehuset. Man kan derudover også få udført en kirurgisk abort. 

Ved en kirurgisk abort udfører lægen et sug og en udskrabning for at tømme livmoderen. Kirurgiske aborter skal udføres på et hospital eller ved en privatpraktiserende gynækolog. Hvis man er mindre end syv uger henne, er en medicinsk abort mere egnet end en kirurgisk. Det er i Danmark gratis at få udført en abort.

Det er en utrolig svær situation at være i, at ende en graviditet. Følelsesmæssigt, kropsligt, mentalt.

Det siger Kristiane, da vores samtale drejer sig hen på postulatet om, at man “bare lige” får en abort; “Det er jo underligt, hvis der er nogen, der bruger det som præventionsmiddel. Det er jo ikke, fordi  jeg bare lige vil have en abort igen.” Kristiane er dog taknemlig for det valg, hun har taget, og er ikke i tvivl om, at hvis hun blev gravid nu, så vil hun få en abort igen.

Forventning om abort
Kristiane er glad for, at hun ikke bor i USA, som hun mener er helt fucked. I øjeblikket er der meget røre i USA efter det lækkede dokument, der ønsker at omstøde “Roe vs Wade”, der giver fri abort.

Foto af Ida Ingemann Lorentzen

De fleste danskere ser retten til abort som en selvfølge, men i vores snak bagerst i caféen siger Kristiane, at hun også godt kan se nogle problematikker i den fri abort: “En ting, der kan være problematisk, det er, at når man som ung bliver gravid, er alles første tanke; du skal da have en abort.” Hun forklarer, at når man er ung og bliver gravid, er det nærmest en forventning, at man ønsker at få en abort, fordi man kan, så skal man. Og selvom Kristiane ser ensidigheden, når man bliver gravid som ung, som problematisk, så gør hun opmærksom på:

Jeg er glad for at have et valg!

Og det er lige netop det valg, der i øjeblikket bliver debatteret i USA efter det lækkede dokument fra højesteretten. Alitos 98-siders dokument viser, at der indtil videre er 5 ud af de 9 dommere, der stemmer for at omstøde “Roe vs Wade”, dog forventes den endelig afgørelse først til sommer. 

Kilder
Vrede demonstranter foran højesteret efter lækket dokument om afskaffelse af ret til abort, DR https://www.dr.dk/nyheder/udland/vrede-demonstranter-foran-hoejesteret-efter-laekket-dokument-om-afskaffelse-af-ret

Deadline: Modis danske diplomat-ven, DR
https://www.dr.dk/drtv/episode/deadline_-modis-danske-diplomat_ven_313444

Fri abort 1973-
https://danmarkshistorien.dk/vis/materiale/fri-abort/

Generelt om abort, Sundhed.dk
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/abort/generelt-om-abort/

Medicinsk abort, Sundhed.dk
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/abort/medicinsk-abort/

Kirurgisk abort, Sundhed.dk
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/abort/kirurgisk-abort/

Kristiane Trud Noesgaard Æbeltoft

Hvad tænker du?

  1. Luna B. siger:

    Så vildt indlæg Ida !!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her