Cecilies nyhedsindblik: dobbeltspil, dødelige brande og manipulation

20. november 2018

Svindelnumrene fortsætter i Danmark, voldsomme brande hærger i Californien, og CNN har lagt sag an mod Det Hvide Hus. Cecilie guider dig igennem tre nyheder fra de to forgangne uger, og Mia har illustreret dem.

Bech-Bruuns dobbeltspil
Kan I holde til flere svindelhistorier? Jeg ved næsten ikke, om jeg kan. Ikke desto mindre har endnu en historie, som lugter langt væk af korruption, set dagens lys. Det er endnu et led i sagen om mændene, der plyndrede Europa ved at svindle med udbytteskat, som jeg skrev om for et par uger siden. Denne gang handler det om det store danske advokatfirma Bech-Bruun.

I 2017 stod Bech-Bruun for en stor undersøgelse af, hvordan skandalesagen om udbytteskat kunne ske. Undersøgelsen var bestilt af Skatteministeriet. Nu er det så kommet frem, at Bech-Bruun i 2014, 2015 og endda 2018 rådgav nogle af bagmændene i den store svindelsag. Bech-Bruun har rådgivet blandt andet den tyske bank North Channel Bank, som har spillet en ret så central rolle i at hive milliarder ud af den danske statskasse. Altså har advokatfirmaet budt på en opgave om at nå til bunds i sagen og finde ud af, hvordan bagmændene bar sig ad med at svindle, alt imens topadvokater i selvsamme firma har rådgivet selvsamme bagmænd. Hvis det ikke er et uldent dobbeltspil, så ved jeg ikke, hvad det er.

Bech-Bruun har udtalt, at de tager afstand fra rådgivningen, og at undersøgelsen stadig er troværdig, eftersom den blev lavet af advokater, der ikke havde noget med rådgivningen at gøre. Der blev dog sået endnu mere tvivl om Bech-Bruuns rolle, da de pludselig skiftede forklaring og sagde, at det slet ikke var dem, men et helt andet advokatfirma, som rådgav bagmændene. Forvirringen er stor, men vi ved endnu ikke, hvad der er op og ned. Skatteministeren vil indbringe sagen for Advokatnævnet, som skal undersøge firmaet – og den undersøgelse hilser Bech-Bruun velkommen.

Californien brænder
1276 og 79. Mens jeg skriver det, er det bare tal på en computerskærm, men i virkeligheden er det antallet af mennesker, der er forsvundne og døde på grund af de voldsomme skovbrande, der i øjeblikket hærger i Californien. Staten er i katastrofetilstand, og mere end 50.000 er blevet evakueret fra deres hjem, mens over 10.000 huse er blevet slugt af flammerne. I nogle områder i staten bliver luften beskrevet som den mest forurenede i hele verden.

Andre snakker om klimaforandringer og det ekstreme vejr, vi har set i hele verden i løbet af de seneste år.

De to brande, Camp Fire i nord og Woolsey Fire i syd, startede med kun få timers mellemrum torsdag d. 8. november og har indtil videre brændt områder på henholdsvis 600 og 400 kvadratkilometer. Der er endnu ikke nogen, der med sikkerhed ved, hvordan brandene startede. To firmaer, som før har været skyld i skovbrande i de seneste år, kan potientielt være ansvarlige og er i øjeblikket ved at blive undersøgt. På Twitter langer Trump ud efter skovforvaltningen. Andre snakker om klimaforandringer og det ekstreme vejr, vi har set i hele verden i løbet af de seneste år. Solskinsstaten Californien er et af de steder i verden, hvor betingelserne for skovbrande er allerbedst – og stigende temperaturer og ekstreme vejrforhold krydret med den californiske, voldsomme Santa Ana-vind gør kun betingelserne endnu bedre.

Uanset hvem eller hvad der er i skyld i brandene, er det en forfærdelig katastrofe, som forhåbentlig snart når sin ende. Lige nu er der regn på vejrudsigten i Californien i midten af næste uge, og det kan være en hjælp for brandmændene. Sheriffen i Butte County, det område, som er hærget af Camp Fire, er bange for, at det ikke er muligt at få flammerne under kontrol, før regnen kommer.

Trump vs CNN
Du har måske set videoen fra et pressemøde i Det Hvide Hus, hvor Trump mundhugges med journalisten Jim Acosta fra den amerikanske tv-station CNN? Hvis ikke kan du se den lige her. Det er denne episode, der lagde til grund for, at journalisten blev beskyldt for at “lægge hånd på” en kvinde og fik inddraget sin presseakkreditering på grund af sin “fuldstændig uacceptable” opførsel.

Når man ser videoen, er det tydeligt, at journalisten er stædig og pågående, men jeg tror, at de færreste vil kalde hans opførsel for fuldstændig uacceptabel. Værre bliver det, når Det Hvide Hus deler en video på Twitter, som er blevet beskyldt for at være manipuleret til at få Acostas berøring af kvinden, der forsøger at tage mikrofonen ud af hans hånd, til at se voldsommere ud, end den i virkeligheden er. Hele episoden har fået CNN til at lægge sag an mod Trumps administration, da de mener, at Det Hvide Hus har krænket journalistens rettigheder ved at fratage ham hans akkreditering. En føderal dommer har givet CNN medhold og besluttet, at Acosta midlertidig skal have sin akkreditering og adgang til Det Hvide Hus tilbage, indtil der er truffet en endelig afgørelse i sagen.

I mine øjne er der flere ting, der er problematiske i den her sag. En ting er, at Trump, som så ofte beskylder medier – blandt andre CNN – for at sprede fake news, får sendt en manipuleret video ud fra sin administration. Dét kan man vist kalde for fake news. En anden ting er, at beskyldningen om Acostas uacceptable opførsel formentlig blot er et dække for at kunne nægte adgang til en journalist, der stiller kvalificerede, kritiske spørgsmål til Det Hvide Hus – og dét er en trussel mod demokratiet.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her