Guide til at samle løse ender i sit liv i karantænetiden
Karantænen har nu varet lidt over 3 uger, og vi mærker, hvordan hjemmeisolationen har ramt os alle. Men i takt med at foråret er kommet, er ideerne og inspirationen til karantæneaktiviteter også spiret frem overalt. Ernestine har her sammenfattet en guide, som indeholder de bedste ideer, både fra hende selv og med inspiration fra andre, til at overleve denne forhåbentligt sidste slutspurt i karantænetiden.
Animation af Yana Yun Lin
Vi sidder alle kollektivt i hjemmekarantæne og venter på, at vi må samles igen. Og selvom det kan virke som lang tid, så kan vi måske udnytte denne mulighed til at få styr på noget af det, vi i vores travle hverdag har skubbet allerbagerst i baghovedet. I min karantæne har jeg her forsøgt at lave en guide, der (måske) kan hjælpe med at sammenflette nogle af de løse ender, vi har til fælles.
Part 1: det super trivielle, men nogle gange højst nødvendige
1. Borger.dk
Hvis nogen af jer befinder jer i den situation, at I måske skal flytte under karantænen, kan det være svært helt præcist at vide, hvordan I skal bære jer ad (det er det faktisk ofte også, selvom vi ikke er i en landsdækkende karantæne, men anyhow). Selvom jeg flyttede for 2 måneder siden, er det først for nyligt gået op for mig, at jeg IKKE havde skiftet adresse. Dette kan, til min overraskelse, afføde en bøde på cirka 500 kroner, hvis ikke det er gjort inden 5 dage post indflytningen. Så gør ikke som mig, og tjek ud, hvad det kræver at flytte – her kommer Borger.dk ind i billedet. På forsiden af hjemmesiden kan man scrolle ned i bunden og finde feltet, der hedder “Alle Emner”. Her kan man så finde “Bolig og Flytningen”, hvor der øverst er en guide, der skridt for skridt viser præcist, hvad du skal være opmærksom på, og hvad du selv kan vælge. Genialt, jeg ville ønske, jeg selv havde fundet den noget før…
Hvis du skulle finde dig selv i en position, hvor du har andre spørgsmål til SKAT, er der kun én ting at gøre: Ring.
2. SKAT
Nå, SKAT. Måske sad du klistret til din skærm d. 9 marts for at se, hvordan og hvorledes det stod til med penge tilbage i SKAT – og måske gjorde du ikke. Det korte af det lange er i hvert fald, at hvis ikke du gjorde det, er der her nogle ting, du skal vide:
– At tjekke, hvad du får tilbage, er simpelt, men kan også være frygtindgydende, hvis du (som mig) ikke er super skarp ift. alt, der omhandler din økonomi. Men gør det! Det er super vigtigt.
– Pengene bliver udbetalt mellem d. 3-5. april, så hvis du sidder og læser denne artikel og tænker: Hov, jeg fik sgu da 1041 kr. ind på min konto her den anden dag – så ved du nu hvorfor.
– Pengene (skulle du være så uheldig), der skal betales tilbage, skal falde d. 1 juli – so prepare yourself.
Hvis du skulle finde dig selv i en position, hvor du har andre spørgsmål til SKAT, er der kun én ting at gøre: Ring. Seriøst, deres hjemmeside er noget rod.
3. Feriepenge – what to do?
Du har måske opdaget, at dine hårdttjente feriepenge fra perioden 1. september 2019 til nu er frosset inde, og her har jeg desværre dårlige nyheder til dig: Grundet en overgangsperiode i ferielovgivningen vil alle feriepenge, der er optjent i perioden 1. september 2019-31. august 2020, være fastfrosne på din pensionsopsparing og kan dermed først udbetales, efter du forlader arbejdsmarkedet. For alle, der har mere end 2 år tilbage på arbejdsmarkedet, kan dette måske virke irriterende og unødvendigt, men hey, så ses vi jo alle i en alder af 75 på Mallorca til kolde drinks ved pølen og lækker buffet. Så er der noget at glæde sig til!
Part 2: den mindre trivielle og langt sjovere del
4. Pimp din cykel
Da vi alle jo i disse tider skal holde os selv så meget som muligt inden døre, har vi nu en oplagt mulighed for at gå i gang med projekter, der kan hjælpe os med at spare, hvor der spares kan. Derudover bliver vi frarådet at tage offentlig transport pga. smitte, men samtidigt får vi også at vide, at en frisk cykeltur (alene, vel at mærke!) vil gøre os godt. Ergo er cyklen virkelig din bedste ven. Og nu når man ikke bare kan aflevere den ved sin lokale cykelforhandler, må man jo selv prøve sig frem: Her er mine tips til, hvordan du evt. kan pimpe din cykel – helt uden at forlade hjemmet.
– Dækkene: Sørg for, at de er pumpet til perfektion. Her vil jeg anbefale, at hvis man ikke selv besidder en cykelpumpe, så må man jo komme sine naboer ved og tjekke kælderen, om ikke der ligger en et eller andet sted og rumsterer. Befinder du dig i den uheldige situation, at du er punkteret, findes der tonsvis af guides ude på nettet. Min personlige favorit er Kvicklys egen.
– Det ydre: Rengør din cykel, for hvornår har man sidst gjort det? Og smør den, så den bliver som en spindende kattekilling. Når din cykel er glad, er du glad. Hvis der ønskes mere pynt, vil jeg personligt selv foreslå, at hvis man har en kurv på sin cykel, vil et flot lille tørklæde eller lidt blomster give den et mere forårsklart look. Hvis man ikke har, men godt kan tænke sig en, kan man nemt selv lave en kurv om til en bagagebærer. Du skal bruge tre ting:
– enten en mælkekasse/almindelig kasse eller et skraldespandsnet
– spraymaling
– bagagerem.
Herefter skal du bare spraymale din foretrukne kurv/spand/kasse/skraldespand og dernæst fastgøre den sikkert med bagageremmene – easy peasy.
Lav en liste over ALLE de klassikere, du mangler, alt fra Hemingway til Solanas, Murakami til Amalie Skram og Pablo Neruda til Stephenie Meyer.
5. Organisering af div. ting
Når nu man er tvunget til at skulle holde sig inden døre, må man jo lege med det, man har derhjemme. Hvis der er opstået uorden i diverse ting og sager, kan du nu bruge tiden på at organisere ALLE dine ting. Du kan starte med køkkenet og organisere dine krydderier, f.eks. fra bagekunst til wokretter, eller alt efter hvilken bøtte der er pænest. Så kan du bevæge dig ind mod stuerne og sortere ud i f.eks. bøger, fra den bedste til den værste eller det flotteste omslag til det grimmeste. Og til sidst kan du ende på badeværelset. Her kan du sortere alle badeprodukterne, måske fra mest skummende til mindst skummende? Det kan du jo bare selv afgøre.
6. Bøger i massevis
Hvis du nu er midt i den sortering af bøger og opdager, at du faktisk er løbet tør for godt læsestof, kan du jo nu bruge tiden på at undersøge, hvilke bøger du gerne vil læse, og hvilke du mangler i din samling. Lav en liste over ALLE de klassikere, du mangler, alt fra Hemingway til Solanas, Murakami til Amalie Skram og Pablo Neruda til Stephenie Meyer. Find ud af, hvad du mangler, og reservér eller køb dem over nettet, således at så snart karantænen er ovre, vil du være den absolut mest belæste og irriterende person at være sammen med. Gentag gerne denne proces med film, serier og albums.
7. Opret en challenge
Hvis du bor sammen med nogen, om det er forældre, kæreste eller roomie, eller du bor alene, betyder det ikke, at du skal afholde dig fra at række ud til andre. Sociale medier, der normalt er lidt af en forpestning af det sociale rum, er nu vores bedste middel til at holde kontakten hver for sig. Og da det kan være svært at holde hovedet koldt i tider, hvor dagene smelter sammen, og alt begynder at ligne hinanden, så kan et system eller en rutine gøre underværker. For at kombinere rutinen og de sociale medier anbefaler jeg (og min roomie), at du laver et mini-projekt. Det kan være, at du hver dag i karantænen anbefaler en ny øl eller en ny rødvin eller en billig plade chokolade fra dit lokale supermarked, således at du kan lave en lille opdatering om dagen. Dette giver dine nærmeste lov til at se dig OG det, du så producerer, kan måske hjælpe dem med at vælge, hvilken øl/vin/chokolade/mayo/havrekiks/is/drikkeyoghurt/type af mælk/kage fra bageren/ost, de skal vælge, næste gang de er ude at handle.
Isolation er hårdt for krop og sind, så lad være med at stresse dit væsen mere end højst nødvendigt!
Men i al alvor, så husk at passe på hinanden, jer selv og at holde hovedet koldt i disse dage! Selvom I kan bruge tiden på kedelige ting (såsom at få dyrket sport eller måske begynde til yoga?), så husk også på, at der intet galt er i bare at nyde disse dage (så godt som man nu kan) og bruge dem til at “space helt ud”. Lad være med at føle dig utilstrækkelig, bare fordi du ikke er en af dem, der har lært at lave den perfekte surdej, løbet 12,5 kilometer hver dag eller lært at kunne strikke en sweater med ballonærmer på 4,5 time. Og som Helene skrev i indlægget “Skal jeg også lave surdej nu? Og andre karantæne tanker fra en studerende” fra i sidste uge: Selvom karantænen giver anledning til at få bundet en masse løse ender, kan det også afføde et pres for at få så meget ud af denne tid som muligt – et pres, der bliver så stort, at lysten til at gøre disse ting helt forsvinder.
Isolation er hårdt for krop og sind, så lad være med at stresse dit væsen mere end højst nødvendigt! Drik i stedet lidt mere varm kakao, se lidt flere serier, og bag lidt ekstra kage – alt sammen med god samvittighed overfor dig selv, og så skal det hele nok gå.
Hvad tænker du?