Din digitale guide til isolation: Fredagsbar på Facetime og onlinekoncerter

27. marts 2020

Mange af landets gader ligger helt øde, fordi vi nu skal blive hjemme. For nogle kan det lyde afslappende, men når man kører død i fjernundervisning eller savner sine venner, er 14 dage meget lang tid. Tanya har derfor lavet en guide til, hvordan vi på digital vis kan komme igennem isolationen sammen.

Det er en virkelig mærkelig tid, vi er gået ind i. Fødselsdagshilsener og fødselsdagskram foregår nu online. Det samme gør vores undervisning og underholdning, når vi bliver holdt inden døre. Der er gode grunde til, vi skal blive indenfor, uanset hvor frustrerende det kan føles. Men det betyder ikke, at vi ikke kan samle os, selvom vi er adskilt fysisk.

Det smukke ved, at vi er blevet isoleret, er nemlig, at der er folk, som er kommet på gode idéer til at skabe noget nærvær med hinanden og være sammen med hinanden hver for sig.

Her er din digitale guide til alle de nye initiativer, der skaber nærvær fra din skærm. Størstedelen er gratis!

Det er et smukt initiativ for at samle koncertgængere og musikelskere, også selvom vi ikke kan stå i Store Vega sammen.

CPH:DOX

For mange var det en kæmpe skuffelse, da festivalen CPH:DOX aflyste. Heldigvis har de fundet en digital løsning i form af en virtuel biograf, så man nu kan opleve både danske og udenlandske dokumentarer på computeren. Fordi det er en biograf, er det ikke helt gratis. Men for blot 45 kr. kan du opleve en film som Maddy the Model om den første supermodel med Downs Syndrom eller den feministiske film Woman. I filmen har man interviewet 2000 kvinder fra hele verden, der på tværs af forskellige kulturer og baggrunde skaber noget universelt. Festivalen løber af stablen fra den 18. marts til 5. april.

Illustrationer af Helena Hollænder

Coronakoncerter

Jeg er helt vild med at gå til koncerter. At stå i en fyldt koncertsal, et lille intimt øvelokale eller foran Orange Scene er noget af det bedste, jeg ved. Den magiske følelse af de sidste sekunder, inden kunstneren træder på scenen, er en følelse, der ikke rigtigt kan efterlignes i en tid som denne. Men der er en dansker, som har forsøgt at gøre det. Coronakoncerter er nemlig gratis koncerter, som bliver livestreamet fra hans lejlighed i København. Der er kunstnere af forskellige genrer, så du kan også opdage nye kunstnere, mens du nyder musikken. Det er et smukt initiativ for at samle koncertgængere og musikelskere, også selvom vi ikke kan stå i Store Vega sammen.   

Et andet initiativ er ‘Together At Home’, hvor bevægelsen Global Citizen er gået sammen med en række kunstnere som f.eks. Hozier og John Legend for at livestreame små koncerter direkte fra Instagram.  

Selv hvis du ikke er den store sangstjerne, er det godt at starte dagen ud med en omgang morgensang.

Hjemme-fredagsbar

Nu hvor barer og værtshuse er lukkede, er der pludselig meget langt til næste fredagsbar. Men hvorfor ikke gøre det over Facetime? I dag er der begivenheder som hjemme-fredagsbar, hvor du kan tage en drink in the comfort of your own home, mens du hygger og snakker med dine venner. Der er både DJ og forfest, så selvom du ikke sidder på den lokale bar med dine venner, kan du alligevel få en festlig weekend.

Virtuelle masterclasses

Den her tid er oplagt til at lære noget nyt. Det behøver ikke at være at lave surdej eller at lære at spille guitar, men den her tid er alligevel god til at opdage og prøve nye ting. Jonas Risvig har brugt sin Instagram som en slags søndagsskole. Her inviterer han forskellige kunstnere og personligheder ind for at tale om dem selv og den tid, vi er i. På hans IG-TV kan du se tidligere masterclasses, hvor du f.eks. kan høre Thomas Korsgaard, Alex Høgh Andersen og Jada. Yderligere holder han hele dagen i dag masterclasses med nogle af de største danske kreative personligheder.

Morgensang på DR

Vil du træne stemmen lidt i isolationstiderne, kan du tænde for DR1, P2 eller DR TV kl. 9 i hverdagen. Her spiller dirigenten Philip Faber klaver til nogle af de danske sangklassikere, hvor du kan synge med. Selv hvis du ikke er den store sangstjerne, er det godt at starte dagen ud med en omgang morgensang. Morgensangen sker hverdage kl. 9:05 og kl. 10:03 i weekenden. 

Virtuelle udstillinger og forestillinger

Der er pt. ok lange udsigter til museumsbesøg og forestillinger. Alligevel skal vi ikke snydes for kulturelle oplevelser, for heldigvis har flere kunst- og kulturinstitutioner åbnet op for, at man stadig kan nyde kunsten og kulturen i dag, bare hjemmefra. 

Det Kongelige Teater streamer udvalgte forestillinger og viser, hvad der sker bag scenen.

Arkitektgruppen BIG præsenterer nu udstillingen FORMGIVING i virtuel form, som viser verdens udvikling fra et arkitektperspektiv.

Har du altid drømt om at se det enorme Louvre-museum i Paris, kan du nu se noget af det i form af tre virtuelle tours.

Hvis du har et par timer til rådighed, kan du opleve en 5-timers rejse gennem det prægtige Hermitagemuseum i Sankt Petersborg.  

Google Arts and Culture kan man udforske museer som Rijksmuseum, se helt tæt på kunstværker fra kunstnere som Monet og Yue Minjun samt opleve 360-videoer af forskellige skulpturer. 

Filmstriben

Her på SEIN er der netop blevet lavet en hyldest til Filmstriben. Og tjenesten er ikke mindre relevant i de her tider. For Filmstriben vil altid have en plads i mit hjerte. Når en film på pensum i gymnasiet skulle ses på Filmstriben, vidste jeg, at det ville blive godt. Det er nemlig her, man finder de skæve og undervurderede film, spændende dokumentarer og feel-good film, som man måske ikke ville have opdaget på Netflix. Derfor er isolationen oplagt til at vende blikket væk fra Friends og kigge mod nogle nye film. Tjenesten er ganske gratis, da man bruger sit bibliotekskort.

Hvis man ikke har en partner eller en, man kan dele dynen med, kan man savne noget intimitet i disse dage.

Netflix med dine venner

Uanset om du er introvert eller ekstrovert, er du måske glad for at se film med vennerne. Men nu når vi hverken kan gå i biografen eller se film med venner, må vi tage filmhyggen med hjem. Og det har Netflix set fidusen i med Netflix Party. Det er en smart udvidelse, så du kan se Stranger Things eller Mean Girls samtidig med dine venner. Du skal bare dele et link, og så åbner der en chat op, så I kan skrive sammen samtidig. 

Podcast, podcast og atter podcast

Når du alligevel skal pudse vinduer eller gøre badeværelset rent, kan du lige så godt have en podcast i ørerne. Her er nogle af mine favoritter, som ikke er Mørkeland eller Mads og Monopolet.

Genstart – En glimrende nyhedspodcast, der tager fat i aktuelle nyheder og kommer omkring de spørgsmål, man tænker over, men som man måske ikke tør stille.

Philosophize This! – Det her er en lidt nørdet podcast. Men hvis du har overvejet, om en eksistentiel krise er lidt mere end ikke at vide, hvad man skal lave i sabbatåret, så er denne podcast til dig. En klog amerikaner, som forklarer alle mulige filosofiske teorier og gør det på en underholdende, men lærerig måde.

Poptillægget – Har du lyttet ivrigt til Det Elektriske Barometer, er Lucia Odoom et navn, der kun vækker gode minder. I denne podcast tager hun og en række gæster udgangspunkt i popkultur lige fra teater til reality-tv. 

Astropod – Enten er du vild med det, eller så er du ikke. Men astrologi er noget, som betager mig ret meget. Uanset hvad er det lidt sjovt at høre om ens eget stjernetegn. Og i denne podcast kan du høre to dygtige kvinder, som fortæller om spiritualitet, planeter og stjernetegn.

Tal til mig – Mange kender nok Iben Maria Zeuthen fra ‘Ghita-gate’, det famøse Radio24syv-interview med Ghita Nørby. Men nu har hun lavet en podcast, hvor hun inviterer gæster som Jan Hellesøe og Özlem Cekic til at fortælle om en vigtig overgang i deres liv. I podcasten kommer der emner som religion, kærlighed og ekstremisme. Der er nogle hjerteskærende og overraskende momenter, som i hvert fald fangede mig, da jeg først lyttede.

Tinder verden rundt

Hvis man ikke har en partner eller en, man kan dele dynen med, kan man savne noget intimitet i disse dage. Det ved Tinder, og derfor har de i denne tid gjort Tinder Passport-tjenesten gratis for alle. Med Tinder Passport bliver man ikke begrænset af afstand, men kan i stedet swipe hele verden rundt og finde sin helt egen karantæne-Tinderdate. Det er selvfølgelig et lidt fjollet koncept i disse tider, hvor man ikke kan mødes. Men hvem ved? Måske er du bare interesseret i at vide, hvad en franskmænd eller en irer finder på at lave i isolationen.  

 

Selvom alle lidt er i en uvant situation, kan de her initiativer måske hjælpe med at gøre isolationen og en kedelig hverdag lidt bedre.

Hvad tænker du?

  1. Freya J. siger:

    Angående virtuelle udstillinger, har Statens Museum for Kunst også gjort deres kunstsamling virtuel og til fri afbenyttelse: https://collection.smk.dk/
    🙂

  2. Tanya K. siger:

    det var jeg faktisk ikke klar over, men fedt tip!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her