Letters from St. Petersburg: Intim, smuk og vigtig

29. marts 2022

I dag fylder CPH:DOX 2022 fem døgn, og SEIN går i kødet på den danske kort-dokumentar Letters from St. Petersburg. Her kommer vi helt ind under huden, men også en del udenpå huden, af den russiske LGBT+ bevægelse “Coming Out”. 

Farver og lys, mørke og skygger. Alt det, der gør et billede til et billede. Det, der kan gøre et billede så specielt, er i fokus i Letters from St. Petersburg. Når farverne er til stede, er de mættede. Lyset brager gennem vinduerne og ind på lærredet, men når mørket kommer frem, er det altoverskyggende. Det eneste, der lyser, er mennesket, der sidder. Mørket har overtaget alt andet.

Forkæmpere for rettigheder i LGBT+-miljøet i Rusland har samlet sig i et lille kollektiv i St. Petersborg. Her kan de mødes. Her kan de tale om de udfordringer, gruppen har i Rusland. Egentlig er det lovligt at være andet end heteroseksuel, men det giver bøder og i nogle tilfælde fængselsstraf at vise det, og dermed også sig selv, frem i offentligheden. Derfor lever flere fra det russiske LGBT+-miljø ikke længere et normalt liv. De bliver udstødt af deres familier og må holde deres identitet skjult.

I denne kort-doku ser man dem dog. Præcis som de er. Deres nøgne kroppe i alle former pryder skærmen, tatoveringer er synlige, øreringene dingler frit. De taler med hinanden uden hæmninger, og vi, der ser, får lov at lytte med. Vi kommer helt tæt på. Vi ser hver eneste af deres rynker i huden og hører hvert eneste smask mellem ordene, så det grænser til ASMR.

Det er det, der gør den her dokumentar så seværdig. Det er intimt og personligt for publikum at se med, og netop denne slags intimitet og personlighed er ikke en selvfølge i Rusland. Det bliver man nødt til at kæmpe for at få. 

Du kan læse, hvad vi ellers vil skrive om til CPH:DOX, og hvad vi anbefaler, du skal se til dokumentarfestivalen her.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her