Maries fem vigtigste nyheder

08. januar 2018

Jeg, Marie, har udvalgt de nyheder, der har optaget mig mest i de seneste to uger. Freya har illustreret dem.
Med et ben i 2017 og et anden i 2018 får du her et nyhedsoverblik, der starter hos demonstranterne i Iran, hvorefter vi skal hjem igen og mere end én gang stille os selv spørgsmålet: “Er det her virkelig Danmark anno 2018?”.

Ungdommen protesterer i Iran

Arbejdsløshed, prisstigninger og inflation. Det er tre af de helt centrale problemer, der har sendt især unge iranere på gaden i protester mod det siddende præstestyre. Det har ført til uroligheder i landet, der har kostet flere end 20 mennesker livet. Især de lavere socialklasser i landet er ramt af, at regeringen bruger pengene på krigsførelse og ikke sin egen befolkning. Derfor er det dem, der nu protesterer mod landets ledere. Iran har været en islamisk stat siden en revolution i 1979, hvor den religiøse leder er landets overhoved med stor magt over blandt andet medier, udpegelse af ministre og præsident. Det store spørgsmål er nu, om der kan rokkes ved styrets magt, eller om det lykkes magthaverne at slå demonstrationerne ned uden synderlig effekt.
USA har i forbindelse med konflikten opfordret til et hastemøde i FN, og præsident Trump har på Twitter givet demonstranterne opmuntrende ord med på vejen. USA vil dog nok ikke være den mest kærkomne støtte i iranernes perspektiv. Præsident Trump har tidligere kaldt Iran for en ”terroristnation”, og landets befolkning er også indbefattet af det indrejseforbud, præsidenten har indført.

Regeringen har hemmelig aftale med Somalia

Somalia tager gerne imod 12 hjemsendte borgere til om året, til gengæld for at Danmark træner somaliske politimænd. Den konkrete aftale om hjemsendelser mellem Danmark og Somalia har tidligere været uklar, men før nytår kom det frem, at der faktisk findes en hemmelig aftale mellem det stærkt korrupte styre i Somalia og den danske regering. At herboende somaliere skal sendes tilbage til deres hjemland, har mødt massiv kritik, blandt andet fordi flere mener, at det stadig er for farligt at opholde sig i landet. Flere sager om hjemsendelserne har været hemmelige, men nu er det altså kommet frem via et fortroligt dokument, at der er en ”uformel” aftale mellem Danmark og Somalia. En aftale, hvor Danmark potentielt samarbejder med korrupte myndigheder, der arbejder på kant med menneskerettigheder, og som mistænkes for at samarbejde med terrororganisationen al-Shaabab. Hvordan aftalen med Danmark konkret er ført ud i livet, er dog umuligt at sige noget om, fordi alt omkring det her tilsyneladende er hemmeligt.
Sikkert og vidst er det dog, at 551 somaliere står til at skulle sendes ud af Danmark igen. Hvis ikke Somalia bliver villige til at tage imod flere end 12 hvert år, har virkelig mange mennesker udsigt til at skulle befinde sig på udrejsecentre i Danmark de næste mange, mange år. Udrejsecentre, som er kritiserede for at huse udviste asylansøgere under umenneskelige levevilkår, fordi de ingen hverdag og fremtidsudsigter har, når de lever på centrene.

Tilkommere dominerer nytårstaler

Når klokken slår 18 nytårsaften, sidder jeg altid bænket foran fjernsynet med øjnene klistret til Dronning Margrethe, der leverer årets tale. Egentlig er det jo ikke, fordi hun nogensinde siger noget helt vildt og revolutionerende. Det er altid en meget pæn og endda hyggelig tale. Lidt om Færøerne, lidt om Grønland og lidt om kronprinsparret. Men alligevel så får hun jo altid sagt lidt om, hvad der foregår i vores lille land, og i år var det mest opsigtsvækkende i talen Majestætens ord om indvandring og udenlandsk arbejdskraft. Hendes Kongelig Højhed satte en tyk streg under, at vi har brug for udlændinge i vores lille land. Blandt andet med ordene:”Op gennem historien har vi hentet dygtige hænder og kloge hoveder fra andre lande. Mange mennesker er kommet til Danmark for at arbejde her, dem har vi tidligere haft brug for, og det har vi stadig!”
Statsministeren fortsatte i samme boldgade, da han dagen derpå leverede sin tale. Det, der især har trukket overskrifter fra Lars Løkkes tale, er hans ord om integration og ghettobekæmpelse. Nu skal der drastiske midler i brug, for vi skal ikke have ghettoer i Danmark, sagde han. Revolutionerende standpunkt? Naaah, hva? Men altså piben havde fået en rimelig skrap lyd, og statsministeren vil nu rive ghettoerne – eller dele af dem – ned og genhuse beboerne andre steder. Debatten brager derudaf. DF har bidraget med et forslag om, at unge under 18 i visse områder ikke må færdes udenfor efter kl. 20. Er det en joke, tænker du nok. Nej, det er det ikke – det er 2018.

Kommuner bruger Facebook mod kontanthjælpsmodtagere

Joan Hansen fra Vordingborg fik ikke sin kontanthjælp i januar, fordi hun satte nogle af sine ting til salg på Facebook. Det fik kommunen et tip om fra en anonym henvendelse, og derfra gik de i gang med godt gammeldags at stalke Joan på Facebook. Det er skarpt skåret op, for i artiklen fra Jyllands-Posten står der også, at salget af varer er en ud af flere ting, der har fået kommunen til at fratage Joan Hansen sin kontanthjælp. Blandt andet har hun været meget aktiv i Facebook-gruppen ”Jobcentrenes Ofre”. Hvis vi dvæler lidt ved det anonyme tip, så sidder der altså en eller anden i Vordingborg og stikker Joan til kommunen, fordi vedkommende ikke mener, hun opfører sig efter reglerne.
Måske er det bare, fordi jeg lige nu ser serien The Handmaid’s Tale, der foregår i et dystopisk overvågningssamfund, men jeg synes virkelig, den historie giver mig myrekryb. Det gør den, fordi det giver mig associationer til overvågningssamfund, hvor vi går og holder øje med, hvad hinanden render og laver og ”stikker” hinanden med anonyme tip til magthaverne. Det er måske dommedagstankegang fra min paranoide Handmaid’s Tail-inficerede hjerne, men alligevel… Åbenbart er det i hvert fald en stigende tendens, at aktivitet på Facebook bliver brugt af kommuner til at holde øje med borgere på sociale ydelser.

Det sner heftigt i USA

En snestorm har ramt USA’s østkyst. Den har et navn selvfølgelig – Grayson hedder den. Uvejret har kostet mindst 17 mennesker livet, og flytrafikken er lammet. Det er hamrende koldt i USA lige nu, og i Florida har det sneet for første gang i 28 år.
Mens jeg sidder i Sønderjylland og kigger ud på et frostklædt vinterlandsskab og min kat, der løber rundt på isen af vores sø, så kan jeg jo godt synes, at vinter er rigtig smukt og dejligt. Men hvis man er langt mindre privilegeret end du og jeg og ikke har en stue med brændeovn, man kan varme sig foran, så er der ikke meget at glæde sig over. Når man bor under åben himmel i ”winter-wonderland” kan vejr, som det i USA lige nu, være livsfarligt. De hjemløse er hver vinter ekstremt udsatte i de lande, hvor vinteren rammer hårdt, og hjemløse er der rigtig mange af i Guds eget land. I New York har der været forbud mod at forlade sit hjem, medmindre det var livsnødvendigt. Det hjælper bare ikke, hvis man ikke har noget hjem.

Hvad tænker du?

  1. Rebecca siger:

    Er så fan af dine nyheder!! De får mig til at følge mere med end jeg ellers ville gøre, megafedt med linksene inde i dem så man kan få det uddybet!

    Bliv ved!!!

    1. Anonym siger:

      Tusind tak, Rebecca! Det er jeg virkelig glad for at høre 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her