Meleret Melanin: Et rum, hvor vi kan genkende os selv i hinanden

19. april 2022

Arendse har interviewet Samara Maya Fog, som har skabt projektet “Meleret Melanin”. Hun fortæller her, hvordan projektet er tænkt som et fællesskab for afro-danske unge, hvor de kan spejle sig i hinanden og det at være mixed i Danmark. Samtidig forklarer hun, hvordan hun fik modet til at gøre projektet til virkelighed. 

Jeg blev meget rørt ved vores første møde. Da jeg vendte mig om i min stue og så seks mennesker, der allesammen lignede mig. Det havde jeg aldrig prøvet før. At være majoriteten i et rum; at alle var mixed.  

Samara Maya Fog vinker til mig gennem Facetime. Hun sidder i en solstribe på et hotelværelse i Tenerife. Det har regnet lidt i går, siger hun, men det skulle blive bedre i dag. Hun er afsted med sin lillesøster og kusiner, fortæller hun, men det, vi skal tale om, er projektet Meleret Melanin. Et fællesskab, hun har skabt sammen med Mathilde Woube Møller hos Projektakademiet og med støtte fra sin lillesøster Camilla Fog. Et ungestyret fællesskab for unge mixed-afro-danskere (blandet ophav) mellem 18 og 30 år. Projektet udspringer af et ønske om at skabe et fælles rum, hvor deltagerne kan spejle sig i hinanden og sætte ord på det hele, det halve og det imellem. Gennem samtale ønsker projektet nemlig at åbne op for de personlige fortællinger, følelser og oplevelser, der kan være forbundet med at være mixed i Danmark.

Hår er for eksempel et kæmpe tema, som vi har talt meget om. Sårbarheden ved det. At glatte det, performe det, skjule det. Afrohår kan på en måde vise problematikken ved at være mixed; at skille sig ud uden at ville det, fortæller Samara.

Det gik op for Samara, hvad et fælles åbent rum kan give, da hendes studieveninde Olivia Orlandi Grant skrev speciale omkring det at være mixed-afro-dansk i Danmark. Hun deltog i Olivias fokusgruppe sammen mere flere andre afro-danske unge og mødte blandt andet Mathilde, som er medskaber på projektet. Gruppen blev ved at tale i flere timer om alt det, de fælles og alene har oplevet som mixed i Danmark. 

Følelsen af splittethed og have en fod i begge lejre, som vi alle sammen forstod og havde oplevet. Det var noget særligt, at vi kunne tale om det, der ellers plejer at være usagt.

Hvor længe har du være i gang med projektet?

Jeg vil næsten sige hele mit liv. Uden jeg rigtig har vidst det, siger Samara og griner. Men rent lavpraktisk siden februar. Projektet er jo skabt i samarbejde med Projektakademiet, som jeg er en del af ved siden af min kandidat i Kultur- og sprogmødestudier og psykologi på RUC.  

Hvad er projektakademiet?

Projektakademiet er en projektlederuddannelse for kulturskabere, der giver værktøjer til at lede et projekt og tænke kreativt. Men for mig er det også et sted, hvor jeg kan føre alt det, jeg lærer på studiet, og det jeg brænder for ud i verden.

Det var, som om alt blev forbundet, da jeg skulle starte mit eget projekt som led i Projektakademiet. Jeg havde altid tænkt, at jeg ville hjælpe mixed som målgruppe ved at uddanne mig til psykoterapeut efter min kandidat, men efter jeg er startet på Projektakademiet, har jeg fundet ud af, at man kan gøre en forskel på så mange fede måder. Og dét har uden tvivl været det bedste ved at starte på Projektakademiet, at jeg virkelig har fundet mit “sweet spot” efter alle de år på universitet. Jeg tror virkelig ikke, at jeg havde turde kaste mig ud i at starte Meleret Melanin, hvis det ikke havde været for Projektakademiet.

Har der været nogle udfordringer undervejs i projektet?

Ja, helt sikkert. Meget tanken om ”må man gerne inkludere ved at eksludere” har fyldt.  Alle de her bekymringer om, hvordan italesætter man den måde at være os på. Hvordan rekrutterer man, uden at det bliver sådan: Du ligner en, der kunne være med. For man kan jo ikke altid se, at man er mixed. Man kan for eksempel ikke rigtig se det på mig, fordi jeg har ret glat hår. 

Men jeg havde det sådan lidt til sidst, selvfølgelig kan jeg skabe det her fællesskab. Der vil altid være nogen, der har spørgsmål eller er kritiske. Og jeg har fået spørgsmål: ”Hvad så, hvis man er mixed på den her måde?” Og der har jeg det sådan, jeg vil overhovedet ikke eksludere nogen. Så hvis man ser projektet, og tænker det er for mig. Så skal man selvfølgelig bare komme. 

Og hvad så nu? 

Der hvor vi er lige nu, er vi meget åbne overfor at undersøge, hvad fællesskabet kan. Og bare mødes på forskellige måder omkring forskellige ting og se, hvad det giver. Vi håber jo lidt, at det kan sprede sig lidt som ringe i vand. For jeg tror også, der kan være nogle barrierer ved at møde op, fordi det også er sårbart. Derfor er det meget vigtigt for mig, at det skal være trygt hele tiden. Så det prøver vi at forme projektet og møderne ud fra. 

Men grundlæggende har Meleret Melanin virkelig givet mig den der følelse af at gå rundt i verden og vide, at jeg ikke er alene. For fællesskabet er jo ikke noget uden de andre, der er med. 

Næste event er “Meleret Melanin Talks” søndag d. 8 maj kl. 16-19 i Demokrati Garage.

Projektets navn: Meleret Melanin er inspireret af digtsamlingen Melanin (2019) af Mikas Lang.

Artiklen udgives i samarbejde med Projektet UNGSKAB, et projekt under KBH+AskovFonden.

UNGSKAB er et projektakademi bevilliget af Tuborgfondet. Projektakademiet uddanner unge i at lede projekter, der med kulturen som platform bidrager til at gøre en forskel i samfundet og blive bedre rustet til at få job indenfor kulturel projektledelse og entreprenørskab. Læs mere her.

Lige nu leder projektakademiet efter deres næste hold projektakademister, så hvis du også drømmer om at gøre en forskel, så send en personlig ansøgning til projektleder kimmie.tentschert@askovfonden.dk senest 2. maj 2022.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her