SEINblik

28. maj 2022

Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-6 historier fra ind- og udland, som er relevante og aktuelle for dig og din hverdag. I dag kan du bl.a. læse om abekopper samt endnu et skoleskyderi i USA. 

Er abekopper den nye corona?

Mandag d. 23. maj oplyste Sundhedsministeriet, at den første dansker er testet positiv for abekopper. Måske du får flashbacks til d. 28. januar 2020, hvor den første dansker blev testet positiv for COVID-19. Og vi ved, hvor det førte hen. 

Abekopper er en afrikansk virus, der giver et plettet udslet på kroppen. Andre symptomer inkluderer feber, kulderystelser og muskelsmerter. 

Men selvom vi har hørt meget om sagen, forsikrer sundhedsminister Magnus Heunicke om, at det altså ikke tegner på endnu en pandemi: “Sundhedsmyndighederne forventer ikke udbredt samfundssmitte i Danmark, men vi følger situationen tæt for at være bedst muligt forberedt på en eventuel udvikling i smittesituationen”, fortæller han om virussen. 

Derudover smitter abekopper ikke ligeså nemt som corona. Virussen smitter ved tæt kontakt til en, som er smittet. Det kan være gennem kropslig kontakt med blærene, som abekopper forårsager. Andre eksempler kan være gennem hoste og nys. Spørger man Netdoktor, sker dette dog kun indenfor få meters afstand.

Måske har du hørt at abekopper smitter gennem sex? Ja, det er rigtig nok. Det er dog ikke den eneste måde det smitter på. Så husk afstanden, hvis det skulle komme til din omgangskreds!

Paradiso på fængelsgangen

Foto: Anthon Unger / Ritzau Scanpix

Paradise Hotel står endnu engang på mål for tabloidavisernes overskrifter. Omkring samme tid som sæsonens første afsnit gik i luften, blev den tidligere deltager og vinder af programmet, Teitur Skoubo, hovedperson for programmets hidtil største drama: nemlig retssagen om voldtægt og vold mod en 25-årig Odenseaner.

Der var hverken grupper eller alliancer, da den 26-årige færing blev kendt skyldig med to år og seks måneder som straf, samt en bøde på 100.000 kr til offeret. Men man kunne knap nå at synge programmets intromeldi, før dommen blev anket. Det betyder nu, at Teitur Skoubo sidder varetægtsfængslet, i mens landsretten vurdere sagen.

Paradis Hotel har en aldersgrænse på 11 år, hvilket sagens indhold muligvis også burde have. Det er nemlig ikke for sarte sjæle. Sådan her citere Ekstra Bladet d. 25 maj. 2022 et vidne: ‘Det første jeg ser, da jeg kommer derind, er gulvet, for det er smurt ind i blod. Det næste jeg ser er (navnet på forurettede, red.), som sidder sammenkrøbet med hænderne oppe foran hovedet. Hun bløder.’

Teitur Skoubo og den forurettede mødte hinanden i Odense by, hvorefter de tog til hendes lejlighed. Her endte natten i blod, voldtægt og venner, der forsøger at redde hinanden.  Sidstnævnte er Skoubos vens, Patrick Weber, som var med samme aften. Weber sendte, kort tid efter overgrebet, en besked til Skoubo, hvor der stod: Jeg redder dig.

Det er ikke første gang en paradiso har været for en retssag, men det er første gang en dom er faldet så hårdt. Dette sætter eksemplet for, hvordan man i fremtiden vil dømme vold og voldtægt – især når dette er begået af en offentligt kendt person.

På onsdag skal vi stemme

Solen skinner, sommeren er lige om hjørnet og valgplakaterne pryder vores lygtepæle. Ordene “ja” og “nej” har ikke fyldt så meget siden selvhjælpsbøgerne toppede hitlisterne. Der er nemlig én ting på de flestes todo-lister, som skal gøres, før vi kan byde sommeren velkommen d. 1 juni – nemlig at stemme ja eller nej til afskaffelse af forsvarsforbeholdet.

Nej, forsvarsforbeholdet er ikke kun noget der kommer os ved, hvis vi står på venteliste til værnepligt eller grænser op til Rusland. Hele folketinget har taget søndagstøjet på, og det har vist sig, at nedrustning er so last year. Kun tre partier er imod afskaffelsen af forbeholdet. Selv Enhedslistens Mai Villadsen ville ikke overraske nogen, ved at lave en facebookopdatering med Uffe Ellemans ord:  If you can’t beat them, join them.

Om du er ja eller nej, så er det onsdag d. 1 juni, at du skal sætte krydset. Hvis du også har været lidt forvirret over valget (tro os, det har vi), kan du læse mere om valget lige her.

Endnu et skoleskyderi i USA, får os til at tænke, om det mon aldrig stopper

D. 24. maj skød og dræbte 18-årige Salvador Ramos 21 mennesker på skolen “Robb Elementary School” i Texas, USA. De fleste af ofrene gik i 2.-4. klasse.

I år markerer det triste jubilæum for Sandy Hook skoleskyderiet, der naturligvis skabte stor debat i ikke blot USA, men også verden rundt. Mange har reageret på dette jubilæum i forbindelse med tirsdagens skoleskyderi i Texas. For hvornår stopper det egentlig, og er vi egentlig tæt på en løsning?

Skoleskyderiet har igen sat ild til debatten om våbenlove omkring skydevåben. Men vi er stadig ikke tættere på en løsning, eftersom våbenloven er kompliceret at ændre og mange amerikanere føler sig tryggere ved at kunne forsvare sig selv. 

Som dansker kan det være svært at udvikle sagen herhjemme fra. Du kan dog hjælpe ved at sprede opmærksomhed om emnet, eller donere penge her. 

Kilder

https://www.dr.dk/sporten/fodbold/uffe-ellemann-opfandt-ikke-if-you-cant-join-them 

https://nyheder.tv2.dk/politik/2022-05-14-enhedslisten-traeffer-historisk-beslutning-om-mere-eu-venlig-politik

https://www.dr.dk/nyheder/politik/folkeafstemning/kun-tre-vil-bevare-det-det-mener-partierne-om-forsvarsforbeholdet 

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-05-23-foerste-dansker-testet-positiv-for-abekoppevirus 

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-05-20-abekopper-dette-skal-du-vide-om-virussen

https://netdoktor.dk/nyheder/hvad-er-abekopper.htm 

https://ekstrabladet.dk/krimi/vidne-i-teitur-sag-min-veninde-raabte-om-hjaelp/9266906 

https://nyheder.tv2.dk/krimi/2022-05-25-realitystjernen-teitur-skoubo-doemt-for-at-have-voldtaget-25-aarig 

https://www.grid.news/story/politics/2022/05/26/why-americans-feel-like-they-need-guns/ 

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her