USA boykotter Vinter-OL

Når den olympiske flamme bliver tændt på Beijing National Stadium i februar 2022, bliver det uden tilstedeværelsen af officielle og diplomatiske repræsentanter fra USA. Det oplyste talspersonen for Det Hvide Hus, Jen Psaki, på en pressebriefing mandag den 6. december.

Boykottet betyder, at Biden-administrationen ikke vil sende nogen officielle eller diplomatiske repræsentanter til Vinter-OL. Det skyldes Kinas fortsatte folkedrab og behandling af Uighurerne, et muslimsk mindretal i Xinjiang-provinsen. Ifølge en rapport udarbejdet af over 30 eksperter for tænketanken Newline Institute for Strategy and Policy overtræder den kinesiske regering på en række områder FN’s folkedrabskonvention: “Uighurer lider voldsomt både mentalt og fysisk under systematisk tortur og ondskabsfuld behandling. Det gælder voldtægter, seksuelle overgreb, udnyttelse og offentlig ydmygelse udført af vagter i lejrene”

Ifølge Jen Psaki vil det stadig være muligt for amerikanske sportsudøvere at deltage i legene, men det vil være uden USA’s officielle opbakning. Dette tænder igen gnisten i diskussionen om, hvorvidt sport og politik er forbundet, og får måske andre lande til at tage stilling til både Vinter-OL og VM i Qatar. Den danske regering har ifølge DR fortsat ikke taget stilling til, om vinterlegene vil blive støttet fra det officielle Danmark.

https://www.dr.dk/nyheder/udland/rapport-kina-forsoger-udrydde-uighurerne-som-folk 

https://www.dr.dk/sporten/vinter-ol/usa-boykotter-vinter-ol-diplomatisk-kina-kalder-det-en-aabenlys-fornaermelse 

Finansloven 2022: Gratis tandlægehjælp til unge og bedre uddannelse til alle

Mandag d. 6. december 2022 blev den årlige Finanslov udgivet. Loven fungerer som tovholder for regeringens budget hele næste år og er udarbejdet af partierne SF, B, Ø, Å og K. Et eksempel fra aftalen er, at unge danskere under 22 år, nu kan se frem til gratis tandlægehjælp. Et tiltag, der minder om Finansloven 2021, hvor unge under 25 år blev tilbudt gratis psykologbehandling for let til moderat depression og/eller angst. Det tiltag kan du læse om her. Mange unge krydser fingre for, at tiltag som disse får en permanent plads for alle danskere i fremtiden: “I SFU synes vi selvfølgelig, at tandlæge bør være gratis for alle, så du ikke skal gå med tandpine, bare fordi pengepungen er tom✊🏻”, skriver SF Ungdom på deres Instagram.

Fokus ligger dog primært på borgere under uddannelse. For unge og voksne betyder det for eksempel, at læreruddannelserne får et højere budget, samt at der investeres meget mere i unge under 25 år, der har svært ved at gå i gang med eller gennemføre en ungdomsuddannelse. 

Radikal Ungdom sætter også pris på blandt andet gratis tandpleje og afskaffelse af håndværkerfradraget. Men de savner flere penge i puljen til flyafgifter, seksualundervisning og løsningen på manglende arbejdskraft. 

https://seinmag.dk/nyhedsoverblik-d-10-januar/ 

https://www.instagram.com/p/CXJaRh9IP-5/ 

https://fm.dk/nyheder/nyhedsarkiv/2021/december/finanslovaftale-danmark-ansvarligt-ud-af-krisen-stram-finanslov-med-plads-til-velfaerd/ 

https://www.instagram.com/sf_ungdom/ 

Instagram bringer det kronologiske feed tilbage

Instagrams CEO, Adam Mosseri, offentliggjorde torsdag morgen, at platformen ville vende tilbage til det originale kronologiske feed. Whistlebloweren Frances Haugen og Wall Street Journal står bag en artikel som afslørede, at “Instagram ofte ignorerer advarsler om den skadelige påvirkning, platformen har på dens brugere”. Det er problematisk ifølge den Amerikanske Kongress. Da Mosseri stod foran senatet torsdag morgen, satte Kongressen spørgsmålstegn ved den afhængighed, Instagrams algoritme er designet til at udvikle. 

Hvordan kommer Instalandskabet nu til at se ud?

Mosseri forklarede, at et nyt projekt vil give brugere et valg mellem det nuværende feed og det kronologiske feed. Samtidigt er platformen i gang med et offentligt eksperiment, hvor brugere kan udpege deres favoritbrugere. Hvis du for eksempel ofte ser trendy opslag øverst i dit feed, kan du nu selv plukke de ting, du bliver mødt af, når du åbner appen. 

På Instagram-horisonten kommer brugere i højere grad til at have kontrol over det sociale medie. Men det er ikke alle, der er glade for, at brugerne kan tage disse beslutninger. Mange virksomheders branding afhænger af den aktuelle Instagram-algoritme. Denne ikke-kronologiske algoritme noterer, hvad du førhen har været interesseret i for at vise dig indhold, som den tror, at du ville kunne lide. Brugerne bliver altså mødt med indhold, som deres algoritme viser, at de kan lide. Brugerne får “mere af det gode”. Selvom det er nemmere at få frasorteret irrelevante posts, danner denne algoritme dog også til baggrund for at skabe afhængighed og ekkokamre. Med det nye tiltag får virksomheder og influencers, som annoncerer på Instagram, mindre engagement fra brugere, som ikke er i deres primære målgruppe. 

Valget mellem den nuværende algoritme og det kronologiske feed forventes at lande på Instagram i foråret. Hvad vælger du?

https://www.youtube.com/watch?v=jJlz8WA2xJM&ab_channel=Reuters 

Overblik over de nye coronarestriktioner
Tirsdag, hvor vi åbnede den 8. låge i julekalenderen, stod det klart, at Danmark lige nu har det højeste antal smittede under hele coronaepidemien. Her blev det slået fast, at vi nu har samfundssmitte med omikron-varianten. Derfor er det ikke længere påbudt, at man som nærkontakt til nærkontakt af omikron-varianten skal gå i isolation.

Dog betyder den store smitte, at nye restriktioner er sprunget frem i decembermørket. I sidste uge trådte krav om mundbind i kraft igen, og Epidemiudvalget har nu besluttet at indføre flere restriktioner, som skal bremse smitten henover julen, så samfundet kan holdes så åbent som muligt. Her er et overblik over de nye restriktioner:

Grundskoleelever hjemsendes fra den 15. December 2021 til og med 4. Januar 2022.
Dette gælder både vaccinerede og ikke-vaccinerede. Også SFO’er og klubber lukkes i samme periode. Begrundelsen for hjemsendelserne er, at de mindre skoleelever skal have tid til at blive vaccineret.

Efterskole- og og frie fagskoleelever hjemsendes fra 19. December 2021 til og med 7. Januar 2022.
Der er ikke tale om en tidlig juleferie, men nødundervisning i form af virtuel undervisning. Der vil være mulighed for nødpasning ved elever i børnehaveklasser og 1.-4.klasser samt elever, der har særlige behov.

Natteliv lukkes – alkoholsalg og udskænkning forbydes efter kl. 24.
Diskoteker, natklubber og lignende, hvor der for eksempel er et dansegulv, lukkes. Desuden lukkes indendørs og udendørs serveringssteder i tidsrummet fra kl. 24.00 til kl. 05.00. Der indføres et salgsforbud af alkohol i butikker og offentlige lokaler i samme tidsrum.

På indendørs serveringssteder indføres igen krav om mundbind eller visir for gæster og ansatte. Kravet undtager siddende gæster, der kan fremvise negativt coronapas.

Begrænsning af antallet af stående forsamlinger ved kulturarrangementer.
Der må nu maksimalt være 50 stående personer samtidig til koncerter, forestillinger, forevisninger og andet. Det gælder kun stående publikum.

Ændring i varighed af coronapas
De første to vaccinestik giver nu kun syv måneders coronapas. Herefter skal revaccination gyldiggøre dit coronapas igen. Disse regler træder i kraft i januar.

Vaccination og tredje stik
Hvis man har booket tid til tredje vaccinestik, anbefales det at forsøge at få tiden fremrykket.

Opfordringer:
Både offentlige og private arbejdspladser opfordres til at indføre hjemmearbejde i videst muligt omfang. Der opfordres desuden til, at julefrokoster og andre større arrangementer på arbejdspladser aflyses. Dette gælder også private sociale arrangementer.

https://coronasmitte.dk/nyt-fra-myndighederne/pressemoeder/stm-coronasituationen-i-danmark

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her