TSUMU – Where Do You Go With Your Dreams: Den forsømte ungdom

02. april 2022

SEIN har set TSUMU på CPH:DOX. En vigtig film med et indblik i et hjerteskærende grønlandsk lokalsamfund, der er gået i stå, og hvor alt virker tabt på forhånd. Her møder vi Lars, Eino og Thomas, der skal beslutte, om de vil vove deres egen eller byens fremtid.

I ​Tasiilaq, det østlige Grønlands største by, bor vennerne Lars, Eino og Thomas​, der står overfor de næste skridt i resten af deres liv. Hvis de vælger at tage dem altså. De kan blive med deres familier i den lille grønlandske by, eller de kan tage til Nuuk for at tage den uddannelse, der kan tage dem endnu længere væk fra hjembyen. Og der kan måske være en god idé at komme ud, før man bliver en af de efterladte unge. 

I byen på den grønlandske østkyst har 20 procent af ungdommen begået selvmord. 50 procent af alle børn og unge i byen er blevet seksuelt misbrugt. Som Eino siger: “Tasiilaq anses for at være tabt”. Men i byen er der er en lille håndfuld unge, der ikke vil finde sig i, at byen skulle være fortabt. Eino selv leder en lille teatertrup for de unge, hvor også Lars og Thomas er med. Her spiller de ikke bare teater, men bearbejder også de problemer, langt de fleste af dem har. Det er et frirum fra en måske voldelig eller dysfunktionel familie og mest af alt et fællesskab. Det er det, de er bange for at efterlade, hvis de rejser til Nuuk.

Dokumentarens hovedpersoner er inspireret af resten af verden. Globaliseringen er også kommet til Østgrønland, og mobilen er det foretrukne våben i revolutionen. De filmer deres personlige scener i selfie-format og danser danse inspireret af, hvordan resten af verden danser. De er dybt moderne og med på den internationale mode, selvom byen er fastlåst i at være gammeldags og ‘fortabt’.

Doku’en bliver et oprør mod byen og familierne, der er fastlåst i traditionelle og dyb dysfunktionel kultur, og det er ikke få gange, at en af hovedpersonerne får lov til at stikke en stor, fed fuckfinger lige op i kameraet. De er vrede, og de har ret til at være det. De vil både være unge og have det godt, men de skal også være voksne og tage voksne beslutninger. 

I TSUMU kommer Lars i knibe. Han er ung, drikker øller med sine venner, spiller teater i sin fritid, men bor samtidig med sin alkoholiserede mor. Hele hans ungdom styrter sammen, da hans søster begår selvmord og efterlader sine to børn. Da moren ikke kan tage sig ordentligt af børnene, er det op til Lars og hans bror at tage sig af de to små.

Det sætter ikke bare en gevaldig kæp i hjulet for Lars’ fællesskaber i den lille by, men det betyder også, at der er flere ting, han efterlader, hvis han rejser. Han bliver nærmest stavnsbundet til i et tabt Tasiilaq langt væk fra det liv, han drømmer om. Har ungdommen ingen fremtid i Tasiilaq?

Du kan læse, hvad vi ellers vil skrive om til CPH:DOX, og hvad vi anbefaler, du skal se til dokumentarfestivalen her.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her